Moldova, Georgia și Ucraina condamnă într-o rezoluție acțiunile militare agresive ale Rusiei

Republica Moldova, Georgia și Ucraina condamnă, într-o rezoluție comună, acțiunile militare agresive ale Federației Ruse față de Ucraina, în strâmtoarea Kerci din Marea Azov. Rezoluția a fost semnată de Adunarea Interparlamentară Republica Moldova – Georgia – Ucraina, transmite IPN.

Potrivit documentului, atacurile militare ale Federației Ruse, soldate cu confiscarea navelor ucrainene și a echipajelor acestora, reprezintă o încălcare flagrantă a normelor de drept internațional, a principiilor de suveranitate și integritate teritorială. „Aceste acțiuni sunt o continuare a politicii Federației Ruse de agresiune militară directă, de ocupare ilegală a teritoriilor din Georgia, Republica Moldova și Ucraina, de anexare directă și deghizată a teritoriilor aflate în mod legal sub suveranitatea acestor state, de menținere și creștere a prezenței militare ilegale și stabilirea frontierei ilegale în aceste zone ocupate și anexate”, se menționează în rezoluție.

Adunarea Interparlamentară Republica Moldova – Georgia – Ucraina reafirmă sprijinul necondiționat față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și solicită Guvernului Federației Ruse să returneze navele și să elibereze imediat militarii ucraineni. Totodată, parlamentarii solicită Federației Ruse să asigure circulația transportului internațional prin strâmtoarea Kerci și în Marea Azov.

Rezoluția mai solicită Rusiei să înceteze acțiunile agresive și provocatoare pe teritoriile ocupate și anexate, respectând angajamentele internaționale, să-și retragă necondiționat trupele și munițiile și să înceteze destabilizarea situației interne a statelor vecine. Republica Moldova, Georgia și Ucraina îndeamnă comunitatea internațională să ia măsuri împotriva operațiunilor ilegale ale guvernului Federației Ruse în strâmtoarea Kerci pentru a preveni escaladarea tensiunilor. Cele trei țări solicită Uniunii Europene și SUA să extindă sprijinul politic oferit statelor democratice din Europa de Est.

Adunarea Interparlamentară Republica Moldova – Georgia – Ucraina, creată în acest an, reprezintă un for consultativ pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate. Printre prioritățile Adunării Interparlamentare este promovarea activă a poziției celor trei state pe arena internațională și cooperarea împotriva dezinformării și propagandei.

Totodată, cele trei state vor coopera pentru combaterea amenințărilor hibride, lucru anunțat într-o declarație comună, semnată, la inițiativa părții moldovenești, de către președintele Parlamentului de la Chișinău, președintele Parlamentului Georgiei și președintele Radei Supreme a Ucrainei. Parlamentele celor trei state s-au angajat să identifice soluții, în conformitate cu legislația națională, pentru crearea celulelor anti-hibride și desemnarea Punctelor Naționale de Contact, care vor primi, analiza și partaja informații specifice legate de indicatorii și avertismentele privind amenințările hibride.

Totodată, legislativele celor trei țări și-au exprimat voința să adere în calitate de participanți sau observatori la Centrul european de excelență pentru combaterea amenințărilor hibride (Hybrid CoE) și la alte organizații europene în combaterea amenințărilor hibride. Documentul mai subliniază că amenințările hibride urmăresc să exploateze vulnerabilitățile unei țări și adesea încearcă să submineze valorile și libertățile fundamentale ale democrației, fiind și surse de amenințare pentru sistemul energetic al țării, transporturi și aprovizionare, sistemul de apărare, sănătatea publică, securitatea alimentară și sistemul financiar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.