Moldova, Georgia și Ucraina au semnat un angajament comun pentru apărare și securitate

Președinții Parlamentelor din Moldova, Georgia și Ucraina au semnat o declarație prin care se angajează să promoveze o poziție comună în domeniul apărării și securității. Documentul a fost semnat de Andrian Candu, Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy, în cadrul conferinței interparlamentare de nivel înalt, cu genericul: „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”, desfășurată la Chișinău, transmite IPN

Cei trei președinți de legislativ cer guvernelor îmbunătățirea capacităților de contracarare a amenințărilor hibride și implementarea proiectelor integrate de infrastructură și energetică. Aceștia se declară profund îngrijorați de faptul că trupele ruse sunt în continuare dislocate pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, iar ocupația rusă și alte forme de intervenție militară continuă în diverse regiuni din Georgia și Ucraina. La fel, se declară îngrijorați de sprijinul coordonat, din exterior, pentru mișcările separatiste, incitând la ură pe criterii de apartenența etnică și lingvistică, dar și de operațiunile de informare care utilizează mass-media, rețele de socializare și internetul.

Cele trei state își reconfirmă aderarea la normele și principiile dreptului internațional privind suveranitatea și integritatea teritorială, precum și la principiul acordului țării gazdă privind prezența trupelor străine. Șefii legislativelor din Georgia, Republica Moldova și Ucraina reafirmă, prin documentul semnat, angajamentul față de integrarea europeană drept cel mai eficient instrument pentru a asigura prosperitatea, securitatea, dezvoltarea stabilă și democratică pe termen lung. „Reafirmăm faptul că implementarea Acordurilor de Asociere/Zonelor de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană este un angajament cheie al celor trei țări partenere asociate. Recunoaștem că procesul de aproximare creează condiții favorabile pentru integrarea funcțională a Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei în UE. Prin urmare, Acordurile de Asociere și documentele aferente acestora vor servi drept model pentru cooperarea intensivă cu UE pentru următorii câțiva ani”.

Cele trei state au chemat statele membre ale UE și instituțiile europene, precum și cele din Statele Unite ale Americii să continue să sprijine Georgia, Republica Moldova și Ucraina pe calea dificilă, dar meritorie a reformelor democratice și să sprijine inițiativele menite să investigheze și să reacționeze în mod corespunzător la tentativele ilegale coordonate de anumite state care subminează integritatea teritorială, securitatea națională și fundamentele democratice ale țărilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.