Închisorile din Moldova sunt supra-aglomerate, iar condiţiile în care sunt nevoiţi să trăiască deţinuţii pe perioada ispăşirii pedepselor sunt inumane. Ţara are una dintre cele mai înalte rate de încarcerare din Europa, iar pedepsele aplicate de judecători sunt de 3 ori mai aspre decât media europeană. Pentru îmbunătăţirea situaţiei, Consiliul Europei recomandă condamnări mai puţine sau de durată mai scurtă. Despre aceasta a comunicat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Marcelo Aebi, expert al Consiliului Europei şi profesor de drept penal la Universitatea din Lausanne (Elveţia), transmite IPN.
„În Europa persistă această problemă a supra-aglomerării penitenciarelor. În sensul că numărul de deţinuţi la suta de mii de locuitori continuă să fie foarte mare. Cu toate acestea, sunt în măsură să vă dau o veste bună: tendinţa este în descreştere”, a spus expertul. Cu 140 de deţinuţi la suta de mii de locuitori, România se situează peste media europeană în analizele privind penitenciarele. Moldova stă şi mai prost, căci la suta de mii de locuitori se înregistrează 200 de puşcăriaşi. Pentru ambele ţări o particularitate o reprezintă şi faptul că sentinţele ar fi prea lungi.
Marcelo Aebi subliniază că în România sau în Moldova un deţinut poate sta în închisoare mai mult decât dacă ar fi comis aceeaşi faptă în orice altă ţară din vestul Europei. „Aici trebuie să căutam şi explicaţia – cel puţin una dintre ele – pentru aglomerarea penitenciarelor”, este de părere expertul Consiliului Europei, care recomandă în raportul său, acolo unde este posibil, evitarea pedepselor cu închisoarea şi aplicarea, mai degrabă, a unor „măsuri alternative de corecţie”.
„Mă refer mai ales la serviciul în folosul comunităţii sau la monitorizarea electronică. Ţările care optează pentru astfel de măsuri nu se confruntă cu fenomenul supra-aglomerării închisorilor. Însă trebuie avut grijă ca astfel de pedepse să fie aplicate pentru fapte nu foarte grave. În plus, măsurile alternative de corecţie trebuie privite exact aşa cum sunt gândite: ca o alternativă, şi nu ca o suplimentare a pedepsei”, a specificat expertul.
Moldova este una dintre ţările cu cele mai ridicate rate a populaţiei încarcerate. Două sute din o sută de mii de locuitori ai ţării sunt puşcăriaşi. Marcelo Aebi crede că la această situaţie s-a ajuns şi din cauza lungimii sentinţelor. „În Moldova sentinţele sunt de trei ori mai mari decât media europeană. Fiecare ţară are o tradiţie în privinţa măsurilor punitive. În ţările nordice sentinţele sunt mai blânde decât în altele, decât în Moldova, de exemplu. Sigur, există o legătură între faptă şi pedeapsă, sentinţă. Dar an de an se trimite un număr mare de deţinuţi în închisoare”, a spus expertul.
Concluzia acestuia ar fi că, chiar dacă tendinţa este ca sentinţele să se scurteze, chiar dacă rata criminalităţii pe continent descreşte, numărul detinuţilor aflaţi după gratii rămâne mare în Europa.