Moldova este o zonă cu risc mediu de îmbolnăvire cu hepatite virale

Hepatitele virale B,C şi D continuă să fie o problemă pentru Republica Moldova, din cauza morbidităţii şi a mortalităţii crescute, dar şi a ratei înalte de invaliditate în urma cronicizării infecţiei. Comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, Moldova este considerată totuşi o zonă cu endemicitate medie.

Solicitat de IPN, doctorul în medicină Vladimir Guriev, şeful Laboratorului de epidemiologie a hepatitelor virale al Centrului Naţional de Sănătate Publică, a menţionat că, înainte de lansarea programelor naţionale de combatere a hepatitelor virale B, în anul 1997 se înregistrau 25 de cazuri de hepatite virale la 100 de mii de locuitori. În prezent indicele morbidităţii s-a redus până la 1,54 cazuri.

Morbiditatea prin hepatita virală C a descrescut de la 6,14 cazuri la 100 de mii de locuitori în anul 1997 până la 1,86 cazuri anul trecut. Deşi în 2012 au fost înregistrate numai 9 cazuri de hepatită virală D în toată țara, în comparaţie cu anul 2011 morbiditatea prin această infecţie a sporit cu 28,5%.

Medicul a subliniat că prin intermediul Programului naţional de combatere a hepatitelor virale B,C şi D pentru anii 2012-2016, anual 700 de persoane care suferă de aceste boli beneficiază de tratament gratuit din partea statului. Cauzele principalele ale hepatitelor virale sunt diferite pentru fiecare tip. Hepatita B este un virus care poate fi transmis doar de bolnavii cu acest virus prin sânge, contact sexual, consumul de droguri. Hepatita C are printre principalele cauze consumul de droguri.

Vladimir Guriev a adăugat că adulţii care urmează tratamentul în cazul hepatitelor virale de tip B se tratează în proporţie de 85%. Alte 15% dintre persoanele bolnave, care nu au făcut tratamentul necesar, suferă de o agravare a bolii şi trec în faza cronică. În acest caz bolnavii au nevoie de tratament profilactic permanent.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 2 miliarde de persoane au fost în contact cu virusul hepatitei B (VHB), dintre care 350 milioane au devenit purtători cronici şi potenţial purtători. Alte circa 170 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C (VHC) şi mai mult de 10 milioane - cu virusul hepatitei D (VHD). Anual pe 28 iulie este marcată Ziua Mondială de combatere a Hepatitei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.