Moldova este norocoasă că nu are o conducere pe care a avut-o Ucraina, ambasador ucrainean

Republica Moldova are norocul să nu fie condusă de persoane care s-ar răzgândi privind vectorul de dezvoltare externă a ţării pe ultima sută de metri, înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE, aşa cum a fost în Ucraina în luna noiembrie 2013. O declaraţie în acest sens a făcut ambasadorul ucrainean, Serhii Pyrozhkov, la dezbaterea cu tema: „Relaţiile moldo-ucrainene în noile condiţii geopolitice şi de securitate regională”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Diplomatul a remarcat care este situaţia în Ucraina la moment şi a spus că ţara sa se confruntă cu o profundă criză politică, economică şi militară. Iar această criză a apărut nu din vina ucrainenilor, ci din cauza că fosta guvernare a ţării ducea o politică ce dezvolta sistemul corupt şi sărăcea ţara. Plus la aceasta, spune ambasadorul, faptul că Rusia a anexat peninsula Crimeea şi transmite terorişti în estul Ucrainei doar înrăutăţeşte situaţia care şi aşa este critică şi împiedică actuala putere a ţării să aducă stabilitate.

În acelaşi timp, comunitatea internaţională susţine Ucraina – a spus Serhii Pyrozhkov. Astăzi, Ucraina primeşte nu doar susţinere politică, ci şi materială prin diferite credite, iar aceasta contribuie la stabilizarea situaţiei din ţară. Preşedintele nou ales şi învestit în funcţie astăzi, 7 iunie, Piotr Poroşenko, a primit voturile necesare din primul tur de alegeri. Or, aceasta vorbeşte despre consolidarea societăţii, care nu a susţinut candidaţii din partea partidelor declarate extremiste.

Serhii Pyrozkov a remarcat că noul preşedinte ucrainean deja a fost recunoscut de liderii internaţionali şi aceasta demonstrează susţinerea pe care o are de la partenerii externi. „Cred că recunoaşterea rezultatelor alegerilor democratice deschid calea spre crearea unei conduceri legitime care să promoveze reformele necesare şi să aducă pace în ţară”, a subliniat diplomatul.

Ambasadorul ucrainean a menţionat că deja şi Federaţia Rusă face paşi spre crearea unui dialog cu noua conducere a Ucrainei. Chiar şi problemele legate de gaz îşi găsesc o rezolvare în baza compromisurilor făcute de ambele părţi.

Dezbaterea cu tema: „Relaţiile moldo-ucrainene în noile condiţii geopolitice şi de securitate regională” este a 31-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”organizat de IPN, în parteneriat cu Radio Moldova, şi susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.