Moldova este la o etapă când încep să se întâmple multe lucruri bune, șeful BERD

Republica Moldova este la o etapă când încep să se întâmple multe lucruri bune, în special pe dimensiunea economică. Comparativ cu perioada anilor 2015-2016, când sectorul bancar se afla într-o criză, acum este atins un progres semnificativ, multe lucruri s-au îmbunătățit. Declarația a fost făcută la o conferință de presă
de către președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Suma Chakrabarti, care se află în vizită în Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit președintelui BERD, deși starea de lucruri s-a schimbat spre bine în sectorul bancar, mai rămân multe de făcut. Prezenta sa la Chișinău vine să transmită mesajul că reformele care necesită continuate vor avea sprijinul partenerilor. Șeful BERD susține că, datorită reformelor realizate şi progresului atins, instituția pe care o reprezintă a alocat Moldovei pe parcursul anului trecut 130 de milioane de euro în cadrul a zece proiecte investiționale.

Suma Chakrabarti a îndemnat autoritățile să respecte angajamentele asumate cu FMI și alți parteneri de dezvoltare, să continue restructurarea sectorului bancar și să fortifice capacitățile mediului de afaceri. Suma Chakrabarti menționează că cea mai mare reușită pentru sistemul bancar este venirea Băncii Transilvania pe piaţa din Republica Moldova, prin cumpărarea acțiunilor Victoriabank. „Acest lucru este un pas major spre modernizarea întregului sistem bancar. BERD va reîncepe creditarea prin Victoriabank, dar și prin alte bănci cu care am lucrat până acum”, a spus Suma Chakrabarti.

Printre reformele care trebuie continuate, președintele BERD a menționat rezolvarea problemei acționariatului netransparent în  două bănci mari din Republica Moldova, care în prezent se află sub supravegherea Băncii Naționale. Șeful BERD a îndemnat Guvernul să sporească acțiunile de implementarea a proiectelor de infrastructură, afirmând că multe resurse alocate de BERD așteaptă să fie debursate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.