Autorităţile din Republica Moldova sunt în căutarea unui nou model de funcţionare a sistemului de pensii. Cu această ocazie, la Chişinău au sosit reprezentanţi ai fondurilor de pensii din 12 state, care participă, timp de două zile, la conferinţa internaţională „Reforma sistemelor de pensii: experienţă internaţională”, organizată de Casa Naţională de Asigurări Sociale şi Asociaţia Internaţională a Fondurilor Sociale de Pensii. Evenimentul oferă autorităţilor de la Chişinău o platformă de schimb de experienţă privind sistemele de pensii din statele vecine, transmite IPN.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), Maria Borta, a menţionat că autorităţile moldoveneşti şi-au asumat, acum câţiva ani, mai multe obiective de transformare a sistemului de pensii, însă din cauza mai multor factori economici şi demografici nu toate obiectivele au fost atinse. „În pofida obiectivelor asumate, până în prezent nu au fost eliminate toate înlesnirile la stabilirea pensiei, care ar asigura condiţii egale la pensionare pentru toţi cetăţenii”, a spus preşedintele CNAS.
Maria Borta a mai spus că un alt impediment în realizarea obiectivelor de modernizare a sistemului de pensii este migraţia forţei de muncă din ultimii ani. „Ne propunem să studiem aceste fenomene şi să venim pe viitor cu schimbări care ar putea aduce plus valoare sistemului de pensionare, care ne-ar permite să majorăm pensiile şi să oferim un sistem sustenabil”, a adăugat Maria Borta.
Viceprim-ministrul Tatiana Potâng a spus că Guvernul Republicii Moldova este deschis pentru preluarea experienţelor pozitive şi adaptarea lor conform necesităţilor şi specificului republicii.
Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a precizat că Republica Moldova ar putea avea un nou model de funcţionare a sistemului de pensii până la sfârşitul anului curent. Potrivit oficialului, în prezent se caută un model eficient care ar putea îmbunătăţi atât starea financiară a bătrânilor, cât şi economia întregii ţări. În acest context, autorităţile de la Chişinău doresc să afle mai mult despre sistemele de pensii din alte state pentru a prelua cele mai bune practici.
„Scopul reformării sistemului de pensii nu este de a reduce povara financiară a statului ci de a asigura viitorilor pensionari încrederea că atunci când vor atinge perioada de pensionare, vor primi o pensie decentă”, a declarat Valentina Buliga.
În Republica Moldova sunt 659 de mii de pensionari. Mărimea minimă a pensiei pentru limită de vârstă constituie, de la 1 aprilie 2014, pentru lucrătorii din economia naţională – 798,33 lei, iar pentru lucrătorii din agricultură –710,72 lei.