Republica Moldova este mult mai pregătită, comparativ cu anii precedenți, pentru atragerea investițiilor străine în economia națională. Autoritățile au depus eforturi mari pentru restabilirea relațiilor externe cu investitorii și a-i determina să analizeze oportunitățile Republicii Moldova. Declarații în acest sens a făcut vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al economiei și infrastructurii, în deschiderea săptămânii de afaceri „Moldova Business Week”, care se desfășoară la Chișinău în perioada 3-6 octombrie, transmite IPN.
Potrivit lui Octavian Calmâc, în prezent, peste 55 la sută din investițiile care ajung în Republica Moldova vin din ţările Uniunii Europene, cu tradiții investiționale, ceea ce înseamnă că oamenii de afaceri străini văd un potențial în economia moldovenească. În ultimii zece ani, Republica Moldova înregistrează anual o creștere de 2,6 la sută a investițiilor. „Volumul investițiilor în Republica Moldova, chiar dacă nu a ajuns la nivelul din 2007-2008, până la criza mondială economică, are un trend continuu de creștere. De atunci tot parcurgem pași să sporim acest trend”, a declarat Octavian Calmâc.
Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip, a spus că pentru Guvernul pe care îl conduce important este să le ofere investitorilor tot mai multe posibilități. Pavel Filip a amintit despre mai multe inițiative pe care le-a promovat Guvernul și le-a susținut Parlamentul pentru atragerea investițiilor străine. „Avem o industrie în creștere. Încurajez oaspeții de peste hotare care sunt în căutarea oportunităților de extindere, care doresc acces la forță de muncă competitivă, să analizeze profund și serios potențialul pe care îl are Republici Moldova”, a declarat Pavel Filip.
Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că UE, prin semnarea Acordului de Asociere, care îl cuprinde și pe cel de Liber Schimb, contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri moldovenesc. Peter Michalko spune că Moldova trebuie să realizeze și în continuare reforme pentru a spori accesul investitorilor pe piaţa moldovenească. „UE va continua să solicite Guvernului Republicii Moldova să asigure reformele necesare pentru următoarele domenii cheie: justiția şi statul de drept, reducerea costurilor de afaceri, îmbunătățirea mediului de afaceri, concurenţă echitabilă”, a declarat Peter Michalko.
Directorul Organizației pentru Atragerea Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Vitalie Zaharia, a spus că ediţia din acest an a săptămânii de afaceri „Moldova Business Week” îşi concentrează atenția pe sporirea competitivității producătorilor locali, creșterea și diversificarea exporturilor şi îmbunătățirea climatului de afaceri pentru atragerea investițiilor. El a spus că pe parcursul a patru zile vor fi organizate cinci forumuri, 20 de sesiuni de prezentări, întrevederi bilaterale și discuții, vizite de studii în regiunile din Republica Moldova.
În jur de 1000 de participanți din peste 20 de state participă la ediția a IV-a a săptămânii de afaceri „Moldova Business Week 2017”. În ultima zi a evenimentului, pe 6 octombrie, este așteptat premierul Ucrainei, Volodimir Groisman.