Republica Moldova dispune acum de 170 de depozite frigorifice pentru păstrarea fructelor şi legumelor. Vasile Şarban, şeful Serviciului produse horticole la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a comunicat pentru IPN că aceste depozite au capacitatea totală de stocare de 146 de mii de tone de fructe şi legume.
Vasile Şarban a specificat că perioada de păstrare a fructelor şi legumelor depinde de calităţile acestora. Merele pot fi păstrate şi peste 6 luni, iar prunele au termenul de păstrare de 3 luni.
Cele mai mari capacităţi frigorifice din ţară sunt în satul Costeşti, raionul Ialoveni. În localitate funcţionează 30 de frigidere, cu capacitatea de la 50 la 1000 de tone.
Din cele 170 de depozite frigorifice din ţară, 85 au fost construite şi date în exploatare în ultimii ani, cu sprijinul financiar al statului, prin intermediul Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli. Totodată, în perioada 2011-2014, prin proiectul PARE 1+1, 15 agenţi economici au făcut investiţii de 10,8 milioane de lei (grant 2,7 milioane de lei) în construcţia frigiderelor, cu capacitatea estimativă de 10 mii de tone.
Experţii de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare recomandă agricultorilor să-şi păstreze producţia şi să o comercializeze în afara sezonului, astfel câştigând un preţ mai bun. Deţinătorii de depozite frigorifice declară că producătorii cheltuiesc câte un leu pentru fiecare kilogram pus la păstrare, dar câştigă ulterior 4 lei din preţul mai mare la vânzare.