Moldova are șansa de a participa în asigurarea cu gaze naturale a țărilor din Europa Centrală și de Sud-Est. Situația poate surveni dacă se va implementa proiectul de pompare a hidrocarburilor în regim revers prin gazoductul Transbalcanic propus de operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina, transmite IPN cu referință la surse ucrainene.
Dacă proiectul va fi implementat, gazoductul Transbalcanic ar putea conecta piețele de gaze din Europa de Sud și Centrală prin Ucraina. Partea ucraineană argumentează utilitatea reactivării acestuia în regim revers prin necesitatea redistribuirii în scurt timp a unui excedent semnificativ de gaze în piețele din zona respectivă.
Proiectul a fost prezentat în cadrul unei întâlniri cu operatorii de rețele de gaze din Bulgaria, Grecia, Slovacia, România și Ungaria, care a avut loc la Sofia, scrie Evropeyskaia Pravda.
Reprezentanții operatorului ucrainean au atras atenția la necesitatea extinderii capacității sistemelor de transport gaze din Bulgaria și România. S-a constatat că puterea de debit a sistemului bulgar de transport al gazelor este punctul critic pentru asigurarea unui flux suplimentar.
„Evaluarea cererii, realizată în comun de operatorii de sistem de transport al gazelor din Ucraina, România și Moldova, a arătat că piața poate asimila 20 de milioane de metri cubi pentru a satisface cererea clienților care intenționează să transporte gaze din direcția balcanică către consumatorii din Europa de Est și Centrală, precum și să ofere posibilitatea de a stoca gaze în depozitele de gaze subterane din Ucraina”, a declarat Dmitry Lippa, directorul general al sistemului ucrainean de transportare a gazelor.
IPN notează că în decembrie anul trecut, Moldova a importat pentru prima dată gaze naturale în regim de testare prin gazoductul Transbalcanic în sens invers - de la sud la nord. Anterior, gazoductul transbalcanic era folosit doar pentru a furniza gaz rusesc în Balcani.
Gazoductul Transbalcanic este o conductă magistrală de gaze care trece prin teritoriul Ucrainei, Republicii Moldova, României, Bulgariei și Turciei. În 2019, o parte din infrastructura gazoductului transbalcanic din Turcia și Bulgaria a fost inclusă în gazoductul Balkan Stream.