Chiar dacă în Republica Moldova au loc unele procese ce vizează asigurarea egalității de gen, în ultimii zece ani țara bate mai mult pasul pe loc. Opinia a fost exprimată de Alina Andronache, specialistă în advocacy și comunicare în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, în cadrul unor audieri publice la acest subiect. Potrivit expertei, practic toate modificările legislative sunt promovate fără să atingă impactul dorit și autoritățile nu cooperează între ele, transmite IPN.
Potrivit Alinei Andronache, Indexul Egalității de Gen, un document elaborat de CPD și care va fi lansat pe 8 martie, arată că s-au făcut anumite progrese la nivel politic datorită modificării legislației electorale. S-a atestat un mic progres la nivelul percepției rolului femeilor și bărbaților în societate și politică. Dar sunt regrese în sistemul educației și pe piața muncii, unde se atestă cea mai mare discrepanță salarială în ultimi 16 ani. Chiar dacă ministerul de profil trebuia să prezinte un plan național de extindere a serviciilor de creșă la nivel național, pentru ca ambii părinți să poată munci, acest lucru nu se întâmplă. Tații nu sunt implicați deloc în concediul de îngrijire a copilului. Există probleme cu hărțuirea femeilor la locul de muncă și în universități.
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a remarcat că la alegerile parlamentare din februarie anul trecut 42% din candidații desemnați pe circumscripția națională au fost femei, iar în cele 51 de circumscripții uninominale cota femeilor candidate a fost de 21%. La alegerile locale generale, 44% dintre candidați au fost femei.
Viorica Dumbrăveanu, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, a remarcat că autoritatea implementează Strategia pentru asigurarea egalității dintre femei și bărbați. În proces de definitivare este Legea privind hărțuirea la locul de muncă. De asemenea, au fost eliminate interdicțiile care existau în Codul Muncii privind implicarea femeilor cu copii cu vârsta până la 3 ani, dar și a femeilor gravide în muncă pe timp de noapte, zile de odihnă sau ore suplimentare. A fost reglementată opțiunea de alegere a prestării muncii în acest timp. La fel, a fost reglementată opțiunea de a beneficia de îndemnizație pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani cu plată timp de 3 ani, fie timp de 2 ani (60% din baza de calcul în primul an și 30% în al doilea an). Ministra susține că plata egală pentru munca egală rămâne a fi o provocare în virtutea principiilor reglementate în legea salarizării.
Președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Ian Feldman, a remarcat că legislația, Codul Muncii, acordă garanții supra-protective femeilor. Femeia nu poate fi concediată dacă îngrijește un copil până la împlinirea vârstei de 4 ani. Această garanție nu e prevăzută însă în cazul bărbaților aflați în condiții similare. Ian Feldman s-a referit și la anunțurile de angajare care discriminează prin indicarea criteriilor de gen. Președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a încurajat autoritățile să încurajeze ratificarea Convenției de la Istanbul, pentru că oferă un cadrul legal pentru combaterea violenței în familie.
Lia Guțu, membră a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a declarat că în campaniile electorale precedente 13 radiodifuzori au fost monitorizați din punctul de vedere al asigurării principului gender. La majoritatea posturilor a lipsit echilibrul. Cota de reprezentare în știri fiind de 80%:20%, în defavoarea femeilor.
Comisia drepturile omului și relații interetnice a Parlamentului va sintetiza informația și va veni cu recomandări către Guvern și instituțiile responsabile.