Republica Moldova are toate şansele să semneze Acordul de Asociere cu UE, să creeze zona de liber schimb şi să obţină regimul liberalizat de vize, numai dacă va avea stabilitate politică şi dacă va merge pe calea reformelor. De această părere este analistul politic Nicolae Negru, care a menţionat pentru IPN că şansele Moldovei se măresc dacă se va ţine de cuvânt, va îndeplini ceea ce a promis. UE îi simpatizează pe moldoveni şi încearcă să-i încurajeze pe calea integrării europene. Declaraţiile analistului vin după ce 3 miniştri de externe ai statelor Benelux au spus că Moldova trebuie să se asocieze cu UE în prima jumătate a anului viitor.
Analistul s-a referit la aluziile oficialilor ruşi precum că Moldova s-ar putea rătăci pe calea sa europeană, dar şi la ultimele acţiuni de rebutare a produselor agroalimentare moldoveneşti pe piaţa rusă. În opinia lui Nicolae Negru, ruşii nu se vor lăsa. Ei încearcă prin toate mijloacele să pună piedici în calea Moldovei spre Europa. Analistul a adăugat că în cazul Armeniei ruşii au reuşit, autorităţile armene declarând că ţara a ales Uniunea Vamală Euroasiatică.
Nicolae Negru presupune că Rusia ar fi putut aplica diferite pârghii ascunse pentru a deturna parcursul european al Armeniei. „Faptul acesta a luat prin surprindere, UE nu s-a aşteptat, mai ales că oficialii armeni spuneau că negocierile sunt sincere. Nu avem motive să credem că au fost ipocriţi, dar probabil că Rusia dispune de mijloace pe care nu le cunoaştem”, a opinat analistul.
Cu toate acestea, spune Nicolae Negru, Moldova trebuie să-şi facă tema pe acasă şi atunci s-ar putea ca şi UE să intervină şi să o sprijine cu mai mult efort decât până acum. „Sunt sigur că şi UE dispune de anumite pârghii şi mijloace pe care încă nu le-a arătat. Se vorbeşte că şi la Summitul G20 s-a propus discutarea presiunilor pe care Rusia le exercită asupra statelor Parteneriatului Estic. În primul rând, totul depinde de Republica Moldova şi mai apoi de alţii”, a accentuat analistul.
Nicolae Negru spune că autorităţile de la Chişinău trebuie să depună efort ca să ţină piept presiunilor din partea Rusiei, dar totodată să-şi păstreze calmul, să acţioneze cu determinare, să-şi caute de treabă şi să nu răspundă unor provocări, căci probabil vor mai fi. Analistul afirmă că Moscova se agită tot mai mult, deoarece probabil şi-a epuizat mijloacele tradiţionale de presiune asupra Republicii Moldova.