Moldova are şanse mari şi dreptul istoric de a fi parte din UE, europarlamentar

Moldova poate deveni o ţară membră a Uniunii Europene, dar trebuie să se schimbe din punct de vedere economic, politic, social. Are şanse mari şi dreptul istoric de a fi parte din UE. Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru Radio Europa Liberă de către europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, responsabilul Parlamentului European într-un nou program-pilot în care este implicată Republica Moldova, alături de încă cinci state, menit să consolideze structurile parlamentare şi să dezvolte mecanisme pentru un control mai riguros al parlamentarilor şi activităţii acestora, transmite IPN.

„Am fost în Moldova la sfârşitul săptămânii trecute pentru a prezenta acest program în care sunt cuprinse şase ţări din mai multe părţi ale lumii, de pe trei continente. Moldova şi  Ucraina sunt singurele ţări europene, apoi mai sunt Mianmar, Tanzania, Tunisia şi Maroc, cu care Parlamentul European doreşte să dezvolte un program de susţinere a parlamentarismului. Este pentru prima dată când Parlamentul European are astfel de programe care au rolul de a ajuta construirea unor structuri parlamentare mai bune, o administrare mai bună, un control mai riguros. Moldova a fost selectată şi sper că va profita cât mai mult de această oportunitate”, a menţionat parlamentarul european. Petras Auštrevičius a precizat că Moldova a fost selectată pentru acest program pentru că are graniţă comună cu UE prin România, are cele mai bune rezultate dintre partenerii estici, este pe locul întâi în toate statisticile legate de apropierea de UE şi reformele în această direcţie.

Întrebat dacă Moldova înseamnă şi regiunea transnistreană, şi Găgăuzia, şi dacă a fi aplicat acest program şi acolo, Petras Auštrevičius a spus că a fost în Găgăuzia şi a încurajat ambele părţi, Chişinău şi Comrat, să implementeze legea autonomiei. „Parlamentul moldovenesc ar trebui să cadă de acord cu Consiliul din Găgăuzia asupra unor chestiuni de ordin practic din această lege. Dacă guvernul de la Chişinău crede că este mai bine să lase lucrurile aşa cum sunt acum în Găgăuzia, nu face bine. Nu este în interesul Moldovei să fie aşa. Găgăuzia trebuie susţinută atât politic, cât şi financiar de Chişinău”, a remarcat europarlamentarul.

Cât priveşte situaţia din regiunea transnistreană, Petras Auštrevičius o găseşte destul de nefavorabilă, pe fundalul agresiunilor din Ucraina. „Susţin toate eforturile Ucrainei şi Moldovei de a securiza graniţele şi de a ţine sub control activitatea de acolo. Nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla. Traficul de peste graniţă poate însemna bunuri, turişti, dar şi arme sau militari. Ca atare, controlul graniţelor este o chestiune de siguranţa naţională. Dialogul cu Transnistria ar trebui continuat în formatul 5 plus 2”, a menţionat deputatul european.

Petras Auštrevičius a mai spus că e nevoie de răbdare, minte deschisă şi deschidere către negociere, oricât de greu ar părea că este uneori. Este în interesul Moldovei, în interesul poporului, să meargă mai departe. Parlamentarul a dat exemplul liberalizării vizelor, de care profită şi cei din regiunea transnistreană, spunând că este un instrument extrem de puternic care construieşte punţi între moldovenii de pe cele două maluri ale Nistrului, ca şi între aceştia şi UE. „Acum trebuie să se continue reformele, să se îmbunătăţească situaţia economică, iar aceste elemente s-ar putea dovedi extrem de importante în negocierile 5 plus 2. Dacă Moldova produce rezultate pozitive în drumul ei către UE, transnistrenii vor recepţiona un mesaj foarte clar: nu avem niciun viitor dacă rămânem izolaţi. Trebuie să ne negociem statutul în cadrul Republicii Moldova, iar unica noastră şansă este să avem o Moldovă unită”, a conchis parlamentarul european. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.