Republica Moldova se află în fața unei „perspective reale” de a se conecta ireversibil la Uniunea Europeană, considerând integrarea europeană singura opțiune strategică, ce le poate garanta cetățenilor „securitate, pace și prosperitate”. Este mesajul transmis de ministra de externe a României, Luminița Odobescu, la reuniunea de lucru a Consiliului Afaceri Externe al UE, transmite IPN cu referire la Agerpress.ro
La for a participat și ministrul moldovean de externe Mihai Popșoi, invitat la inițiativa oficialilor României și Lituaniei, care au subliniat importanța susținerii parcursului european al Republicii Moldova.
Reuniunea a oferit un cadru pentru discuții aprofundate privind evoluțiile politice din Republica Moldova, în special după alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. Demnitarii s-au referit la atacurile hibride întreprinse de Federația Rusă, care au vizat subminarea procesului electoral din Moldova și deturnarea parcursului european al statului.
Ministrul de la București a felicitat autoritățile de la Chișinău pentru organizarea „impecabilă” a alegerilor și a referendumului constituțional, evidențiind mobilizarea impresionantă a cetățenilor moldoveni, care au susținut opțiunea pentru integrarea europeană, în pofida resurselor masive folosite de Rusia pentru a influența rezultatele. „Republica Moldova are, în acest moment, perspectiva reală de a se conecta ireversibil la proiectul european, ca singura opțiune strategică ce le poate asigura cetățenilor săi securitate, pace și prosperitate”, a subliniat ministrul român al Afacerilor Externe.
De asemenea, Luminița Odobescu a reafirmat angajamentul României de a continua susținerea activă a Republicii Moldova pe toate planurile de cooperare, inclusiv prin intensificarea eforturilor Uniunii Europene și ale statelor membre pentru consolidarea rezilienței țării și combaterea dezinformării și atacurilor hibride. În context, ministrul român a subliniat necesitatea accelerării reformelor europene și a asigurării stabilității instituționale a Republicii Moldova.
Vicepremierul Mihai Popșoi a detaliat, la rândul său, provocările de securitate cu care se confruntă Republica Moldova, punând accent pe instrumentele utilizate de Rusia pentru a influența rezultatele alegerilor și pentru a destabiliza țara. Oficialul de la Chișinău a mai remarcat necesitatea unui sprijin suplimentar din partea comunității internaționale pentru contracararea acestor amenințări, precum și pentru dezvoltarea economică pe termen lung, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. În context, a fost exprimat un angajament ferm al Uniunii Europene și al statelor membre de a sprijini în continuare parcursul european al țării noastre, nu doar ca obiectiv strategic pentru țară, ci și ca prioritate pentru securitatea și stabilitatea regiunii.