Moldova are o perspectivă europeană, Discurs rostit de Dr. Gerd Müller Ministrul Federal al Germaniei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare

   19.06.2014, Bălți, Republica Moldova

    Mesaje politice [bitte kurz benennen]

  • Europa este o comunitate de valori și un proiect de pace, deschis tuturor popoarelor de pe continent, care nu este îndreptat împotriva vreunei țări.
  • Republica Moldova are o perspectivă europeană.
  • Germania este gata să susțină Republica Moldova în efectuarea reformelor necesare în politica internă și în elaborarea unor măsuri de consolidare a încrederii.
     

Mult stimate domnule Prim-ministru Iurie Leancă, mult stimate domnule Președinte al Parlamentului Igor Corman, doamnelor și domnilor, am o bucurie deosebită să pot vorbi în fața Dvs. la cel de-al treilea Forum Moldova-UE aici la Bălți.

Prin intermediul acestei măsuri, UE subliniază că în special în timpurile mai grele se simte strâns legată de Republica Moldova.

Iar Dvs., mult stimate domnule Prim-ministru, vă mulțumesc din tot sufletul pentru angajamentul clar pro-european al guvernului Republicii Moldova, pe care îl exprimați și prin participarea Dvs. personală la acest eveniment.

I. Europa - comunitate de valori

Cu o sută de ani în urmă, în Europa a început Primul Război Mondial. Astăzi istoricii sunt de părerea că continentul a alunecat în acest război – inclusiv pentru că nu existau mecanisme și instituții interguvernamentale, care l-ar fi putut preveni.

Din cauza politicii necontrolate a puterii, egoismului național, ambițiilor hegemoniale și dorinței de afirmare popoarele Europei s-au îndepărtat atât de mult unele de altele, încât în Germania se vorbea, de exemplu, de „dușmănia strămoșească“ față de Franța.

După patru ani de suferință, au murit aproape 17 milioane de oameni, atât militari, cât și civili. Această mare catastrofă a secolului al XX-lea a fost urmată peste numai două decenii, de ororile inimaginabile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi continentul a fost împărțit în două blocuri ostile. Europa de Est a căzut sub influența dictaturii comuniste.

Ca răspuns la aceste experiențe a apărut o arhitectură europeană cu totul nouă, bazată pe pace. În special, în legătură cu evoluțiile politice de aici din Moldova, dar și din țara vecină Ucraina este important să afirmăm următoarele: pacea este scopul procesului de integrare europeană.

Cu câțiva ani în urmă, în fața Bundestag-ului german, Jean-Claude Junker a rezumat această idee în felul următor:

„Cine se îndoiește de Europa, cine își pierde speranța în Europa ar trebui să viziteze cimitirele militare. Nicăieri nu poți simți mai bine, mai insistent și mai emoționant ce grozăvii poate provoca antagonismul european.“

Europa este în primul rând un grandios proiect de pace. Acum dorim să dovedim cât de bine ne putem simți toți europenii împreună.

Bazându-ne pe un patrimoniu cultural comun și uniți în convingerea că valorile precum libertatea, statul de drept și echitatea socială sunt premisele fundamentale ale păcii pe continent, popoarele Europei de Vest s-au unit primele, depășind vechile ostilități și frontierele separatoare.

Totuși, această asociere a rămas incompletă atât timp cât popoarele Europei centrale și de Est încă nu se bucurau de libertatea de a parcurge și ele calea integrării europene.

II. Moldova are o perspectivă europeană

Mult stimate domnule Prim-ministru, doamnelor și domnilor,

Moldova a făcut întotdeauna parte din istoria europeană. Și în aceste zile vreau să spun clar că Moldova face parte din viitorul european.

În cadrul Parteneriatului Estic am adus procesul de apropiere pe calea cea bună. Acum trebuie să definim împreună următoarele obiective și, pas cu pas, să le realizăm. Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, care urmează a fi semnat săptămâna viitoare, va constitui în acest sens un fundament foarte bun.

Vreau să spun foarte clar încă o dată: integrarea europeană nu este îndreptată împotriva nimănui. Nu este vorba de zone de influență sau chiar pretenții hegemoniale. Ba din contra. Este vorba de pace, bunăstare și echitate pentru toate popoarele de pe continent.

Cel care astăzi, gândindu-se la Europa, utilizează categoriile de sfere de interese, zone de influență sau blocuri politice, acela nu a înțeles ideea europeană.

Integrarea europeană nu este o decizie de tipul „sau-sau”. Noi nu impunem țările, decise să meargă pe această cale, să fie pentru sau contra Rusiei.

Dar trebuie să fie clar că cetățenii fiecărei țări au dreptul să decidă liber dacă doresc să meargă pe calea integrării europene.

Republica Moldova a optat pentru această cale. Știu că aceasta înseamnă și multe provocări și dificultăți.

Cu atât mai mult m-am bucurat, că Dvs., domnule Prim-ministru Leancă, fiind în vizită la doamna Cancelar Federal Merkel ați declarat net: „Moldova va rămâne fermă în opțiunea sa pro-europeană“. Vă mulțumesc pentru acest angajament clar pentru ideea europeană.

Prin eforturi mari ați realizat deja multe. UE a recunoscut acest lucru nu în ultimul rând prin faptul că Moldova este prima țară din cadrul Parteneriatului Estic căreia i-a fost acordat anul acesta regimul liberalizat de vize pentru spațiul Schengen.

III. Germania susține Moldova în drumul ei spre Europa

Distanța ce desparte Europa de Moldova depinde în primul rând de angajamentul guvernului Moldovei în promovarea proceselor de reformare și de modernizare.

Fundamentul unei cooperări reușite îl constituie structurile economice durabile. Iar încrederea necesară pentru aceasta poate apărea numai dacă și pe viitor va fi combătută eficient corupția și va fi asigurată securitatea juridică.

Trebuie reduse tensiunile din interiorul statului și restabilită încrederea, de exemplu prin continuarea formatelor de dialog verificate în timp, precum formatul 5+2.

Acestea sunt provocări mari. Dar pot să vă asigur, mult stimate domnule Prim-ministru Leancă, că Germania vă va sprijini în acest sens.

Ministerul meu va juca un rol foarte important: împreună cu partenerii noștri din Moldova dorim să modernizăm infrastructura și să apropiem Moldova de standardele europene. Atunci Moldova va putea face față și pieței europene.

Noi ne implicăm, de asemenea, în ameliorarea și eficientizarea structurilor de stat în Moldova. Aceasta este o contribuție esențială întru apropierea de mai departe a Moldovei de UE.

Permiteți-mi să fiu mai explicit utilizând două exemple:

  • Cooperarea pentru dezvoltare din Germania acordă consultanță prietenilor noștri din Moldova, ajutându-i să-și modernizeze și să eficientizeze serviciile comunale. Se vor îmbunătăți procesele de planificare și de implementare, iar administrația locală va fi consolidată în mod semnificativ. În acest caz este vorba de proiecte de alimentare cu apă potabilă, gestionare a deșeurilor, alimentare cu energie electrică, și, de asemenea, de exemplu, de spitalul din Orhei, pe care îl voi vizita deseară. Astfel vedem și în acest caz că eforturile noastre comune aduc rezultate foarte concrete: schimbând ușile și ferestrele putem reduce consumul de gaze în spital cu peste  20%. Acești bani vor putea fi disponibili pentru o mai bună îngrijire a pacienților.


Un alt exemplu este proiectul nostru comun de a ameliora siguranța produselor alimentare și sănătatea animalelor. Astfel putem spori calitatea produselor alimentare, cu care se hrănesc și trăiesc oamenii din Moldova. Și, totodată creăm, firește, și noi șanse pentru export și pregătim Moldova pentru piața europeană.

Doamnelor și domnilor,

prin astfel de proiecte contribuim practic la ameliorarea vieții cotidiene a oamenilor. Și în același timp creăm structuri menite să susțină Republica Moldova pe calea sa europeană.

Imediat după acest eveniment, împreună cu domnul Leancă vom semna procesul-verbal al negocierilor guvernamentale comune. Numai în acest an, Germania va pune la dispoziția Moldovei circa 15 mln. de euro pentru proiecte comune. 

Sunt foarte încrezător că țara Dvs. este pe o cale dreaptă, dacă va continua cu fermitate implementarea reformelor. Suntem convinși de eforturile depuse de guvernul Dvs. în acest sens și Vă vom susține activ și în continuare.

Publicat de Asociația pentru Politica Externă (APE)
1 iulie 2014

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE