Moldova are nevoie de un sistem independent de sesizare a cazurilor de malpraxis, avocat

Republica Moldova are nevoie de un sistem independent de sesizare a cazurilor de malpraxis, deoarece instituţiile medicale abilitate din ţară nu îşi denunţă medicii care au comis erori medicale şi, astfel, aceştia scapă de răspundere penală. De această părere este avocatul parlamentar pentru drepturile copilului, Tamara Plămădeală. Aceasta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că legislaţia naţională nu prevede sancţiuni pentru medicii vinovaţi de malpraxis, iar părţile vătămate nu au posibilităţi să ceară şi să primească despăgubiri.

Tamara Plămădeală a declarat că pe parcursul anului 2012 la Centrul pentru Drepturile Omului au parvenit 7 plângeri din partea victimelor erorilor medicale. S-a reuşit iniţierea urmăririi penale a medicilor în 3 dintre cazuri, în celelalte 4 instanţele de judecată au invocat lipsa dovezilor. 

Aceasta a specificat că în Moldova nu există un sistem naţional de raportare a erorilor medicale, nu sunt făcute publice datele tuturor cazurilor şi nici persoanele vinovate de comiterea acestora. Tamara Plămădeală a mai spus că în toate cazurile de malpraxis parvenite la centru au fost pornite investigaţii ale specialiştilor din domeniul medical din republică, însă deseori aceştia declarau că nu a fost constată eroarea medicală. În cazul a trei victime probele au fost trimise pentru analiză internaţională în România, unde medicii au stabilit clar eroarea medicală.

Două din plângerile parvenite la Centrul pentru Drepturile Omului se referă la cazuri de deces: un băiat de 13 ani  a murit în timpul unei intervenţii chirurgicale de îndepărtare a amigdalelor, iar un copil s-a sufocat la naştere cu cordonul ombilical. Încă un copil născut în 2012, din neglijenţa medicilor în timpul naşterii, a rămas   invalid pe viaţă. Un alt copil a surzit din cauza unui vaccin împotriva astmului bronşic. O fetiţă a avut nevoie de mai multe operaţii din cauza medicilor care au refuzat să o investigheze atunci când şi-a rupt un braţ şi în timp au apărut complicaţii.Ultimul caz se referă la 18 copii din satul Bălţata care au ajuns la reanimare după o procedură medicală la care au fost supuşi.

Tamara Plămădeală a spus că şi în anul curent a fost înregistrat un caz de malpraxis. Acesta  se referă la un copil de 13 ani, vaccinat la şcoală fără acordul părinţilor, iar acum nu mai poate merge.

  • tamara plamadeala despre erorile medicale.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE