Moldova are 6 parteneri pentru dezvoltare din Germania
În contextul vizitei din 22 august a cancelarului german, Angela Merkel, în Republica Moldova, este de menţionat faptul că ţara are parte de sprijinul Germaniei mai ales în proiectele de dezvoltare. Astfel 6 instituţii şi organizaţii germane sunt considerate parteneri de cooperare pentru dezvoltarea Republicii Moldova, transmite Info-Prim Neo cu referire la o informaţie oferită de ambasada Germaniei la Chişinău.
Germania, începând cu anul 1994, a susţinut din punct de vedere tehnic şi financiar Republica Moldova, care de la începutul formării sale s-a ciocnit cu diverse probleme, notează misiunea diplomatică. Parteneri ai cooperării pentru dezvoltare sunt consideraţi Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Ambasada Germană şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). De asemenea, Moldova se bucură şi de ajutor din partea Centrului pentru migraţie internaţională şi dezvoltare (CIM), Serviciului Experţilor Seniori (SES) şi Institutului de Credit pentru Reconstrucţii-Bancă de Dezvoltare (KfW).
Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare este o instituţie cu mandantul principal al organizaţiilor de implementare, precum Banca de dezvoltare KfW, GIZ şi CIM. Ministerul coordonează şi finanţează cea mai mare parte a activităţii pentru dezvoltare în Republica Moldova.
Pe parcursul a câtorva ani, Ambasada Germaniei la Chişinău promovează microproiecte care constau în amenajarea şcolilor cu mobilier, renovarea sistemului de canalizare a unui orfelinat. Asistenţa pentru dezvoltare nu presupune doar promovarea proiectelor internaţionale, dar şi a proiectelor la nivel local. Ambasada germană anual pune la dispoziţie aproximativ 80 000 de euro pentru derularea acestor proiecte. Aceste mijloace financiare sunt alocate pentru finanţarea de la 5 până la 10 proiecte.
GIZ promovează cooperarea între Guvernul Germaniei şi Guvernul Republicii Moldova începând din 1994. De atunci au fost implementate un şir de proiecte importante de dezvoltare, care au avut drept scop facilitarea procesului de tranziţie de la o economie planificată la cea de piaţă. În Republica Moldova GIZ activează în domeniile agricultură, industria prelucrătoare de produse alimentare, în domeniul instruirii profesionale şi modernizarea serviciilor comunale.
Centrul pentru migraţie internaţională şi dezvoltare este recrutorul de personal al cooperării germane pentru dezvoltare. La moment, în Republica Moldova activează şapte experţi CIM. Serviciul Experţilor Seniori este Fundaţia economiei germane pentru cooperare internaţională. Datorită acestui serviciu persoanele pensionate au posibilitatea de a transmite cunoştinţele lor altor persoane din străinătate şi din Germania. În Republica Moldova începând cu anul 1993 au activat peste 650 de seniori experţi.
Institutul de Credit pentru Reconstrucţii-Bancă de Dezvoltare desfăşoară prin mandatul guvernului federal cooperarea financiară. Institutul reprezintă unul din cele mai importante instrumente ale cooperării germane bilaterale şi asigură finanţarea proiectelor de dezvolatre. KfW colaborează strâns cu fondurile ce oferă băncilor din Republica Moldova linii de creditare în condiţii avantajoase.
Cancelarul german Angela Merkel vine la Chişinău la invitaţia premierului Vlad Filat.