Moldova ar putea avea un nou program cu FMI până la finele anului

De săptămâna viitoare vor începe consultările FMI cu Guvernul Republicii Moldova privind noul program de colaborare. Aşteptările sunt că negocierile se vor încheia până la finele anului curent. „Totul depinde de politicile pe care le va propune Guvernul pentru acest program”, a comunicat la o întâlnire cu presa Max Alier, care l-a substituit pe Nicolay Gueorguiev în fruntea Misiunii FMI pentru Moldova, transmite IPN.

Max Alier nu a dat alte detalii despre program, nu a precizat dacă acesta va avea şi o componentă financiară sau numai una consultativă, cum s-a vorbit mai înainte la diverse discuţii cu participarea experţilor guvernamentali şi neguvernamentali pe tema relaţiilor Republicii Moldova cu FMI.

La rândul său, Nicolay Gueorguiev a menţionat că Moldova s-a plasat pe loc de frunte printre ţările din regiune în ceea ce priveşte valoarea cumulativă a PIB-ului obţinută în trei ani. Rata inflaţiei se încadrează în limitele prognozate de BNM. În această perioadă s-au majorat salariile în economia reală şi în sfera bugetară, ceea ce s-a reflectat asupra creşterii veniturilor pe cap de locuitor.

În opinia lui Nicolay Gueorguiev, Guvernul trebuie să acorde în continuare o mai mare atenţie calităţii creşterii economice. „Desigur, sporirea consumului intern este unul din motoarele de creştere economică. Dar consumul trebuie să fie stimulat nu doar de majorarea remitenţelor, a banilor trimişi în Moldova de rudele care lucrează peste hotare. Este necesar de a pune în funcţiune şi cel de-al doilea motor, prin îmbunătăţirea mediului de afaceri, atragerea investiţiilor şi majorarea exporturilor moldoveneşti”, a subliniat oficialul de la FMI.

Gueorguiev a apreciat că modificările în legislaţia instituţiilor financiare, care au fost  promovate în ultimul timp, inclusiv în ceea ce ţine de transparenţa acţionarilor în sistemul bancar, este bună. Cât priveşte documentele de politică fiscală pe anul 2014, Gueorguiev a spus că este mai bine să se întârzie prezentarea lor cu o lună decât să fie prezentate  în grabă. E necesar ca ele să fie discutate şi acceptate de toate părţile interesate – Guvern, diverse autorităţi centrale şi locale, oamenii de afaceri, societatea civilă.

Reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Tokhir Mirzoev, a spus că FMI îşi menţine prognoza de creştere economică pentru Moldova pe anul 2013 de 4%.În primul  trimestru al anului  curent creşterea economică înregistrată de economia Moldovei a fost de 3,5% după  o reducere  cu minus 0,8% în 2012.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.