Moldova aderă la programul UE de climă și mediu – LIFE

„Tranziția verde este o schimbare. O cale pe care Europa și întreaga lume, și inevitabil Moldova, o urmează”. O spune comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, care a ținut vineri un discurs în Parlamentul de la Chișinău. Potrivit lui, parcursul verde (green course) și politicile propuse de Uniunea Europeană sunt nu doar o tranziție, dar și oportunități ca afacerile să devină mai bine integrate în structurile de business european și cu mai mare succes, transmite IPN.

„Unul dintre motivele vizitei mele este să inaugurez un pas mic, dar foarte simbolic, către integrarea Moldovei în familia UE – semnarea aderării țării voastre la programul UE de climă și mediu, numit LIFE. Acesta va ajuta Moldova să abordeze problemele climatice și de mediu pe care Uniunea Europeană le tratează într-un mod extrem de serios. Astfel, vă vom sprijini să vă pregătiți pentru calitatea de membru al Uniunii care se află pe o cale verde”, a declarat comisarul european în plenul Parlamentului.

Potrivit comisarului, se atestă o criză planetară triplă fără precedent: schimbări climatice, pierderea biodiversității și poluare. Singura soluție este o schimbare radicală a modelului economic. „Trebuie să facem schimbări și trebuie să le facem rapid. Trebuie să schimbăm modul în care extragem materiale, producem bunuri, modul în care consumăm. În esență, trebuie să schimbăm modul în care trăim. În UE am dezvoltat un răspuns sistemic. Se numește Pactul Verde European (European Green Deal) și formează strategia noastră globală de a crea politici și legi care reduc poluarea, păstrează biodiversitatea, sporesc eficiența resurselor și caracterul circular al economiei noastre, ne asigură autonomia strategică și consolidează sustenabilitatea sistemelor noastre alimentare”, a menționat Virginijus Sinkevičius.

Una dintre cele mai importante componente este o nouă Lege cu privire la Climă pentru neutralitatea climatică până la jumătatea secolului și o reducere cu 55% a gazelor cu efect de seră până la sfârșitul acestui deceniu.

Comisarul european spune că sunt mult mai multe componente, inclusiv Planul de acțiune pentru economia circulară, Strategia pentru biodiversitate, Strategia de la producătorul agricol la consumator și multe altele. „Avem o amplasare geografică europeană comună. Avem aceleași preocupări ecologice și climatice, suntem afectați de insuficiența resurselor – și ar trebui să ne consolidăm cooperarea pentru a găsi soluții. Suntem afectați de același impact tangibil al schimbărilor climatice, inclusiv secetele aspre prin care a trecut țara dumneavoastră. Ca țară candidat, Moldova și-a luat angajamentul să se ralieze la legislația de mediu a UE”, a mai spus Virginijus Sinkevičius.

„Vă invit să mergem pe această cale împreună. Programul LIFE, buna punere în aplicare a Acordului de Asociere, consolidarea dialogului nostru – aceasta este adevărata schimbare de pe agendă. Calea schimbării nu a fost ușoară pentru nimeni. Nu a fost ușoară pentru țara mea, nu este ușoară pentru niciuna dintre țările Europei, dar este calea schimbării care ne împinge înainte”, a mai spus comisarul european.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE