Moldova a urcat pe locul 63 în clasamentul Doing Business

Republica Moldova s-a poziţionat pe locul 63 din 189 de ţări incluse în clasamentul „Doing Business: Dincolo de eficienţă”, publicat de Grupul Băncii Mondiale. Raportul evaluează calitatea mediului de afaceri, iar Moldova a înregistrat un salt de 19 poziţii faţă de anul precedent, clasându-se mai jos decât România (48), dar mai sus decât Ucraina (96), transmite IPN.

Conform unui comunicat de presă al Băncii Mondiale, îmbunătăţirea poziţiei Republicii Moldova în clasament se datorează faptului că a facilitat lansarea afacerilor prin anularea cerinţei de capital minim. De asemenea, Guvernul de la Chişinău a facilitat plata impozitelor pentru companii prin introducerea unui sistem electronic de înregistrare şi plată a contribuţiilor de asigurări sociale. Pe de altă parte, a fost majorat salariul minim utilizat la calcularea obligaţiei de plată a taxei de mediu, dar şi rata contribuţiei angajatorilor la asigurările în medicină şi a introdus noi cerinţe de prezentare a dării de seamă pentru taxa pe valoare adăugată. Domeniile în care indicatorii Moldovei sunt mai puţin favorabili includ autorizaţiile în construcţii, comerţul transfrontalier şi accesul la electricitate.

„Dorim să adresăm felicitări Moldovei: în prezent reglementarea afacerilor este mai uşoară decât acum cinci ani, datorită îmbunătăţirilor în lansarea afacerilor, obţinerea creditelor şi plata impozitelor, printre altele. Cu toate acestea, pentru a utiliza integral potenţialul ţării, reglementările bune trebuie să fie transpuse într-o implementare eficientă. Sectorul privat trebuie să se bucure de previzibilitate, transparenţă şi integritate în tranzacţiile sale cotidiene cu instituţiile de stat, pentru ca Moldova să fie competitivă şi să valorifice beneficiile integrării sale economice cu UE”, a declarat Alex Kremer, director de ţară pentru Moldova al Băncii Mondiale.

„Acum un an şi ceva, am lansat o foaie de parcurs unde am creionat foarte clar cum să îmbunătăţim mediul de afaceri pentru a schimba acolo lucrurile care nu funcţionau bine, fie era vorba de eliberarea autorizaţiilor de construcţie, fie era vorba de conectarea la plăţile energetice. Mai avem foarte mult de făcut, chiar şi locul 63, pe care l-am obţinut, nu este limita posibilităţilor noastre. Vom continua să comunicăm cu mediul de afaceri, vom identifica problemele din sistem şi, totodată, soluţiile”, a declarat prim-ministrul Iurie Leancă, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Raportul anual Doing Business al Grupului Băncii Mondiale analizează reglementările aplicate afacerilor într-o economie în timpul ciclului lor de viaţă, inclusiv la lansare şi în procesul de desfăşurare a operaţiunilor, în comerţul transfrontalier, plata impozitelor, precum şi insolvabilitate. Clasamentul agregat al mediului de afaceri se bazează pe scorurile distanţei până la frontieră pentru 10 subiecte şi include 189 ţări.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.