Moldova a trecut prin cel mai mare șoc al creșterii prețurilor la gaze, analiză

Republica Moldova a trecut la sfârșitul anului trecut-începutul anului curent prin cel mai mare șoc al creșterii prețurilor. Acest fapt a lovit dur în populație, agenți economici și în bugetul public național.  Economistul Veaceslav Ioniță precizează că șocul creșterii prețurilor practic a trecut, moldovenii acceptă noua realitate. Însă problema cea mai mare a Republicii Moldova – cea legată de gazele naturale – a rămas nerezolvată, transmite IPN.

Expertul de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” menționează că până în 2005 Republica Moldova, pentru că fusese parte a URSS, plătea lunar rușilor 76-78 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. În 2005, când președintele de atunci, Vladimir Voronin, și-a exprimat intenția de a apropia Republica Moldova de UE, ceea ce nu a plăcut Federației Ruse, Gazpromul a solicitat Chișinăului să plătească ca și europenii pentru gaze, introducând pentru Republica Moldova „formula de calcul a gazului”, cu o perioadă de tranzit de cinci ani.

Până în 2010, deși pe extern prețul gazului creștea, cel pe care îl plăteau moldovenii era mai mic decât media europeană. În ajunul crizei din 2008 prețul european al gazului era de 460 de dolari lunar pentru o mie de metru cubi, iar Republica Moldova plătea 230. Abia din 2010 moldovenii au început să plătească pentru gaz ca și europenii. În anii 2019, 2020 Republica Moldova a plătit pentru gaz mai scump decât prețul mediu european. Consumatorul european în trimestrul doi din 2020 a plătit 60 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar cel moldovean - 167 de dolari. Formula Republicii Moldova cu Federația Rusă era cu mult mai rigidă din cauza că era mai expusă fluctuațiilor.

Din 2010 și până în 2020 moldovenii au plătit pentru gaz prețul mediu european. Veaceslav Ioniță se întreabă în acest context de ce Republica Moldova în această perioadă, dacă plătea ca și europenii, nu a depus eforturi să diversifice resursele de aprovizionare cu gaze. „Este o problemă de care toată clasa politică se face vinovată. A fost toată lumea în această perioadă la guvernare și nu s-a făcut absolut nimic”, a spus expertul.

Anul 2021 a schimbat paradigma. Gazul a devenit un produs independent, s-a cotat la bursă separat de petrol, iar Federația Rusă a insistat pe schimbarea formulei de calcul. Astfel, pentru Republica Moldova prețul gazului a început să crească. Totuși, în 2021 moldovenii au plătit pentru gaze mai puțin decât alte țări, deoarece noua formulă de calcul a fost aplicată mai târziu. Republica Moldova s-a înțeles cu Federația Rusă că în perioada rece a anului să se plătească pentru gaz mai puțin, iar în perioada caldă a anului, când consumul de gaz este mic, mai scump, în felul acesta să fie compensat prețul din perioada rece a anului.

„În 2022, în primul trimestru, am plătit 681 de dolari, în timp ce media europeană a fost de 1137 de dolari. În aprilie 2022, Republica Moldova a plătit pentru importul gazului 1129 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar la nivel european acest tarif a fost de 1193. Înțelegerea cu Federația Rusă a fost în felul următor: ne dați gaz la un preț mai mic iarna, iar vara ne dați la un preț mai mare, pentru a compensa prețul din iarnă. Acum pentru noi ar fi convenabil să nu luăm gaz de la Federația Rusă. Republica Moldova ar putea găsi în altă parte gaz mai ieftin”, a declarat expertul.

Potrivit economistului, prețul gazului în Republica Moldova a înregistrat o creștere de șapte ori, timp de un an și jumătate. Am avut 167 de dolari în 2020 și am ajuns la 1129 în aprilie 2022. Europa tot a avut parte de creșterea prețurilor la gaze, dar europenii sunt mai bogați și nu au simțit creșterea atât de tare. Pentru moldoveni a fost o lovitură puternică.

„Criza gazului a lovit brusc în cetățenii moldoveni. Puterea de cumpărare a moldovenilor a scăzut brusc. Timp de un an prețul la gaz a crescut de cinci ori. Însă, presiunea care a fost acum asupra moldoveanului este incomparabilă cu cea din 2005. Acum a fost un suport enorm din partea Guvernului. Republica Moldova va putea depăși această criză și va uita această problemă. Problema cea mare a Republicii Moldova nu este prețul la gaz, problema este că în perioada 2010-2020 nu s-au creat oportunități alternative de livrare a gazului. Am fost dependenți și continuăm să fim dependenți de o singură sursă”, a conchis expertul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.