Moldova a semnat Acordul de comerț liber cu țările Asociației Europene a Liberului Schimb

Republica Moldova a semnat Acordul de comerț liber cu statele Asociației Europene a Liberului Schimb: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Acordul prevede reducerea taxelor vamale pentru exportul unor produse agricole moldovenești. Moldova va elimina toate taxele vamale la importurile de produse industriale. Documentul cuprinde, de asemenea, prevederi legate de comerțul electronic, transmite IPN.

Premierul Dorin Recean a declarat că documentul va aduce mai multe investiții și locuri de muncă, creșterea exporturilor, diversificarea partenerilor comerciali, stabilitate economică și integrare mai bună pe piața europeană. „În pofida multiplelor crize cu care se confruntă țara noastră, căutăm noi piețe de export pentru produsele moldovenești și noi oportunități pentru oamenii de afaceri. Semnarea unui astfel de acord consolidează legăturile economice dintre Moldova și țările occidentale, stimulează cooperarea internațională și transmite un mesaj clar partenerilor noștri. Moldova respectă principiile comerțului echitabil și promovează un mediu transparent și previzibil pentru tranzacțiile comerciale transfrontaliere”, a afirmat premierul.

„Semnarea acordului cu țările Asociației Europene a Liberului Schimb deschide porțile pentru produsele moldovenești într-un mediu comercial de înaltă calitate, oferind acces la un segment de consumatori divers și dispus să plătească prețuri premium pentru bunurile de calitate superioară. Aceasta oferă un potențial imens de creștere pentru exportatorii moldoveni și poate genera venituri semnificative pentru economia țării”, a spus ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba,.

Negocierile Acordului au fost precedate de o Declarație comună privind cooperarea, semnată în noiembrie 2017, iar în perioada martie 2021 - martie 2023, au avut loc cinci runde complete de negocieri și mai multe sesiuni de discuție la care au participat țările vizate.

„După mai bine de doi ani de negocieri, semnarea acestui acord a fost posibilă datorită dialogului nostru permanent și deschiderii partenerilor europeni față de agenda noastră de dezvoltare. Acesta este încă un pas important în direcția integrării noastre economice în Europa și contribuie la menținerea stabilității și la sporirea bunăstării cetățenilorˮ, a comentat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2022 valoarea importurilor și a exporturilor dintre Republica Moldova și statele AELS a fost de 122,84 milioane de dolari. Până în prezent, Asociația Europeană a Liberului Schimb a semnat 29 de acorduri de comerț liber cu țări din afara Uniunii Europene.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.