Moldova mereu a fost cu 50 de ani în urmă la tot ce se întâmplă în ţările de pe continent şi a rămas ţara cu un potenţial enorm pentru schimbări pozitive, dar mereu cu guvernarea nepotrivită. De această părere este Doru Curoşu, tânăr activ, membru al Forumului European al Tinerilor, care şi-a expus părerea în cadrul unui material pentru IPN cu ocazia celor 25 de ani de Independenţă a Republicii Moldova.
Tânărul, referindu-se la eşecuri şi reuşite, menţionează că, de fapt, mereu există motive ca să ne plângem, dar până la urmă, Moldova e un stat european, nu a căzut în dictatură, nu a ajuns în extreme ca alte ţări. În aceşti ani au fost înregistrate progrese în declaraţii şi intenţii pro-UE, cum ar fi semnarea Acordului de Asociere, care este un pas foarte important pentru Moldova. Au fost promulgate câteva legi importante cu privire la tineret, cu privire la controlul tutunului, cu privire la asigurarea egalităţii şi altele, în diferite domenii. Doar că lucrurile nu merg atât de bine la implementarea acestor legi.
Nici de independenţă politică, financiară sau socială nu se poate vorbi. Nu a fost rezolvată problema transnistriană, problema identităţii naţionale, a limbii de stat, a vectorului politic ferm. Pentru situaţia din ţară, tânărul consideră că se face vinovat fiecare cetăţean – cel rămas şi cel plecat, cel bogat şi cel sărăc, muncitorul de rând şi cel de la guvernare.
Doru Curoşu îşi doreşte ca ţara să aibă acum cu cel puţin un milion de cetăţeni mai mult, de dorit tineri, un sistem de învăţământ puternic, inovativ, orientat spre necesităţile statului, să fie puternică economic în cel puţin un domeniu – agricultură, materiale de construcţie, vinuri etc., cu un sistem legislativ pus bine la punct, cu oraşe dezvoltate, fără probleme de ordin teritorial.
La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.