Moldova a primit un grant de 10 mln euro, iar în mai va accesa împrumuturi de 40 mln euro

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va oferi Republicii Moldova o tranșă de 50 de milioane de euro ca parte a asistenței macrofinanciare în desfășurare, în valoare totală de 150 de milioane de euro. În cadrul acestei a doua tranșe, Moldova a primit astăzi un grant de 10 milioane de euro, iar la începutul lunii mai vor fi transferați 40 de milioane de euro sub formă de împrumuturi, transmite IPN.

Războiul a avut un impact semnificativ asupra economiei moldovenești, adăugându-se la provocările și dezechilibrele preexistente considerabile. Sprijinul oferit este pentru a ajuta Republica Moldova să facă față nevoilor sale urgente de finanțare. Pentru stabilitatea macroeconomică generală, permițând în același timp realizarea unor reforme ample și ambițioase, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Comisia a concluzionat că Moldova a îndeplinit condițiile convenite cu UE pentru eliberarea acestei plăți. Țara a consolidat guvernanța în sectorul public, a luat măsuri pentru a îmbunătăți managementul proiectelor de investiții publice. Guvernul a făcut progrese în ceea ce privește guvernanța sectorului financiar, prin adoptarea unei noi strategii de gestionare a finanțelor publice, se menționează în comunicatul citat.

Aceeași sursă precizează că autoritățile moldovenești au făcut progrese și în ceea ce privește consolidarea statului de drept, suplinind funcții de conducere în mai multe instituții anticorupție. Parlamentul a adoptat și un nou program de recuperare a bunurilor infracționale.

Comisia Europeană  a plătit deja 50 de milioane de euro Republicii Moldova în cadrul unei prime tranșe, în luna august 2022. În ianuarie anul curent, Comisia a propus majorarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova cu până la 145 de milioane de euro. Propunerea este examinată de către Parlamentul European și Consiliul UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.