Moldova a obținut câștig de cauză în dosarul Energoalians

Republica Moldova a obținut câștig de cauză la Curtea de Apel din Paris în dosarul pretinselor datorii pentru energia electrică livrată la sfârșitul anilor 90. Este vorba despre așa-numitul dosar „Energoalians”, iar astfel statul nu va mai trebui să achite pretinsele sume. Subiectul a fost discutat la ședința de miercuri a Guvernului, transmite IPN.

„Este un litigiu foarte vechi. Republica Moldova a fost în situația unui risc iminent de a plăti o sumă exorbitantă din bugetul de stat. Într-un final Curtea de Apel din Paris a găsit poziția Republicii Moldova ca fiind una corectă, pentru că de facto nu a existat o datorie reală în cazul acestei companii. A fost un conglomerat de circumstanțe în care anumite grupări oligarhice au dorit, așa cum au făcut-o și anterior, să profite și să-și umple buzunarele din contul bugetului statului. Iată că nu le-a reușit de data asta”, a declarat ministrul justiției, Sergiu Litvinenco.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că astăzi legislația prevede angajarea unor companii de avocatură doar în cazul unor litigii active. Însă, există situații în care angajarea avocaților din timp ar permite să fie evitate anumite arbitraje sau judecați, dar și ar permite ca executivul să acționeze în judecată anumiți actori. În acest sens, premierul a cerut examinarea legislației astfel încât statul să poată proteja interesele cetățenilor atunci când acestea sunt lezate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.