Moldova a înregistrat progrese majore datorită suportului partenerilor europeni, premier

Premierul Dorin Recean susține că, datorită suportului partenerilor europeni, Republica Moldova a înregistrat progrese majore în ceea ce privește fortificarea securității energetice, reorientarea lanțurilor logistice și a exportului produselor moldovenești în statele Uniunii Europene, precum și în consolidarea securității și apărării naționale. Declarația a fost făcută în cadrul ediției a 4-a a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, care are loc astăzi la Chișinău, transmite IPN.

„Drumul nostru a fost marcat de provocări care ne-au testat reziliența, dar cu sprijinul dumneavoastră generos am reușit să rezistăm și să le depășim. Astăzi ne-am reunit nu doar pentru a face bilanțul celor realizate, ci și pentru a trasa un curs spre un viitor mai prosper și mai pașnic. Am privilegiul de a mulțumi comunității internaționale și partenerilor noștri valoroși pentru că au fost alături de Moldova în aceste vremuri dificile”, a menționat șeful executivului.

Potrivit lui, agresiunea continuă a Rusiei asupra Ucrainei a lăsat o amprentă de durată asupra Republicii Moldova. Repercusiunile sunt profunde și de anvergură. Însă, în pofida greutăților, nu este de ales decât de a investi într-un viitor mai prosper, unul demn de a fi numit european.  „Vă vor fi prezentate planurile îndrăznețe privind podurile noastre cu UE și Ucraina, infrastructura feroviară, rutieră și portuară și integrarea acestora în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T). Acest lucru este esențial pentru comerțul internațional atât al nostru, cât și al Ucrainei. Pentru a acoperi decalajul financiar, propunem înființarea Fondului pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică. Aceste fonduri nu numai că vor atrage resurse financiare, dar vor aduce și expertiză străină și companii internaționale”, a spus Dorin Recean.

El spune că autoritățile de la Chișinău s-au angajat să consolideze securitatea și eficiența energetică. „Vom prezenta un plan temerar de reducere a importurilor de energie și îndeplinirea obiectivelor privind clima și eficiența energetică. Un fond pentru tranziția și independența energetică va juca un rol esențial în reducerea decalajelor financiare și în implicarea companiilor internaționale în această transformare”, precizează premierul.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată. Edițiile anterioare ale evenimentului s-au desfășurat la Berlin, Paris și București. Astăzi la Chișinău s-au reunit 57 de delegații din peste 30 de state, organizații internaționale și instituții financiare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.