Moldova a înregistrat în 2014 o creștere economică de 4,6%, transmite IPN cu referire la datele Biroului Național de Statistică. PIB a însumat 111501 mln lei, preţuri curente de piaţă, în creştere în termeni reali cu 4,6% faţă de anul 2013.
În trimestrul IV, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Comparativ cu trimestrul precedent (trimestrul III 2014), creșterea obținută în ultimele trei luni ale anului a fost de 0,1%.
Valoarea adăugată brută produsă în 2014 a crescut aproape în majoritatea sectoarelor economiei naționale. În sectorul bunuri, valoarea a sporit cu 7,7% în raport cu anul anterior, influenţând pozitiv (+2,0%) evoluţia PIB. Valoarea adăugată brută produsă în agricultură, economia vânatului, silvicultură, pescuit, piscicultură şi industrie a depăşit realizările anului precedent cu 8,2% şi, respectiv, 7,2%.
Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de servicii s-a majorat comparativ cu anul precedent cu 4,2%, contribuind la sporirea PIB cu 2,4%. A crescut valoarea adăugată brută produsă în construcţii (+10,6%), urmată de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (+6,1%), transporturi şi comunicaţii (+3,4%) şi „alte activităţi de servicii” (+3,0%).
Consumul final a fost în creştere cu 2,4% în raport cu anul precedent, influenţând pozitiv (+2,8%) sporul Produsului Intern Brut. Creşterea a fost condiţionată de majorarea cu 2,9% a consumului final al gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix a depăşit cu 10,1% realizările anului precedent, contribuind în perioada de referinţă cu 24,6% la formarea PIB şi cu 2,3% la creşterea acestuia.
Exporturile şi importurile de bunuri şi servicii s-au majorat cu 1,1%, şi, respectiv, cu 0,4% faţă de anul 2013.
Mai multe centre analitice independente au menționat că tendințele negative care s-au prefigurat în ultimele luni ale anului 2014, cauzate, în principal, de situația în regiune, impunerea de către Federația Rusă a restricții la importul pe piața rusă a unor produsele moldovenești, pierderile înregistrate de producători și reducerea din această cauză a veniturilor la buget – toate acestea și alte fenomene negative se vor aprofunda în anul curent. Creșterea economică în 2015, în opinia lor, ar putea să se reducă cu 4%.