Moldova a beneficiat de 10 proiecte twinning începând cu anul 2006
Zece proiecte twinning, cu buget total de aproape 11 milioane de euro, sunt în proces de implementare sau deja au fost finalizate. În susţinerea parteneriatului şi a acordului de colaborare între UE şi Moldova, proiectele twinning au devenit accesibile pentru Moldova începând cu anul 2006, transmite Info-Prim Neo.
Twinning este un instrument de consolidare instituţională, elaborat de către Comisia Europeană pentru a ajuta ţările în dezvoltarea unor administraţii şi organizaţii moderne şi eficiente la nivel central, regional şi local, cu structuri, resurse umane şi deprinderi manageriale necesare pentru implementarea legislaţiei comunitare, conform standardelor statelor membre ale UE.
Şeful Secţiei Operaţiuni din cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova, Kaido Sirel, a declarat, marţi, 2 octombrie, în cadrul Clubului de presă „Asistenţa UE pentru reforma administraţiei publice din Republica Moldova”, că instrumentul twinning a fost iniţiat ca să ajute la dezvoltarea UE. „Dar am făcut o excepţie şi le-am acordat şi statelor care pot deveni candidaţi la integrare în UE. În politica de vecinătatea twinning a devenit un proiect important, este implementat în ţări precum Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Moldova”, a declarat Kaido Sirel.
„Asistenţă pentru Parlamentul Republica Moldova”, primul proiect twinning din ţară, a fost implementat în perioada 2008-2010. Participanţii la Clubul de presă au remarcat că proiectul a consolidat poziţia legislativului în cadrul constituţional al Republicii Moldova şi rolul acestuia în procesul de armonizare a legislaţiei, normelor şi standardelor Republicii Moldova cu cele din UE. Celelalte 9 proiecte implementate în Moldova ţin de reformarea sistemului instituţiilor penitenciare şi suportul pentru respectarea drepturilor de proprietate. De asemenea, proiectele twinning au sprijinit elaborarea şi adoptarea legilor cu privire la concurenţă şi la ajutorul de stat şi altele.