Modulul TIR-EPD a fost relansat

Modulul TIR-EPD în sistemul informatic de procesare a declarațiilor vamale „ASYCUDA World” a fost relansat astăzi, 7 decembrie, după o pauză de cinci ani. Modulul este utilizat de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova pentru pre-declarațiile electronice. Moldova a fost prima țară în afara spațiului comunitar care a utilizat TIR-EPD, din 2009 până în 2013, dar a fost nevoită să-l sisteze din cauza unor dificultăți tehnice. Declararea prealabilă prin aplicația web gratuită TIR-EPD le permite ofițerilor vamali realizarea unei analize preliminare a riscurilor și reducerea riscului de fraudă la trecerea punctelor vamale, iar operatorilor de transport –  îmbunătățirea eficienței muncii, economisirea timpului și banilor, transmite IPN.

Potrivit administratorului AITA, Dumitru Albulesa, pe lângă numeroasele avantaje directe pentru transportatorii moldoveni, serviciul va oferi beneficii și transportatorilor din alte țări, care efectuează transporturi în Republica Moldova sau tranzitează țara. Astfel de curse sunt circa 100 de mii pe an.

Directorul programului USAID, Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir, a declarat că implementarea TIR-EPD în Moldova este o probă convingătoare a dialogului constructiv care poate exista între sectorul public și cel privat, în cazul de față, Serviciul Vamal și AITA. „Aceste două instituții au dat dovadă de maturitate prin conștientizarea reciprocă a necesităților stringente ale tuturor subiecților implicați în procesul de transportare a mărfurilor și identificarea TIR-EPD ca instrument care să asigure exigențele fiecăruia dintre ei”, a menționat Douglas Muir. El a mai spus că aplicația este un instrument modern și util înainte de toate pentru transportatori, dar și pentru autoritățile vamale din Moldova.

Potrivit reprezentanților Vamei, prezenți la eveniment, la momentul actual, procedura de completare a Carnetului TIR este manuală, ceea ce îngreunează traversarea frontierei și a operațiunilor de procesare. Vameșii își doresc optimizarea procesării, dar și extinderea setului de date în carnetul TIR, iar în contextul optimizării să utilizeze setul extins de date IRU.

Adrian Albu, reprezentant al Uniunii Internaționale de Transport (IRU), a menționat că un al doilea pas al programului, la care ar putea participa și Republica Moldova, ar putea fi coridorul de transport Kazahstan-Azerbaidjan-Georgia-Ucraina, care poate fi extins și în Republica Moldova. De asemenea, Moldova se poate implica în proiectul E-TIR, dacă va implementa cu succes Modulul TIR-EPD. Computerizarea totală a sistemului TIR ar fi un alt pas de progres.

TIR Electronic Pre-Declaration (TIR-EPD) a fost elaborată de Uniunea Internațională de Transport (IRU) în contextul în care, conform reglementărilor în vigoare ale Uniunii Europene, toate companiile care efectuează transport de mărfuri sub acoperirea Carnetelor TIR sunt obligate să transmită din timp informațiile electronice TIR spre sistemele IT ale autorităților vamale naționale ale statelor membre UE. Aplicația web este disponibilă în 18 limbi, în 32 de țări.

Relansarea modulului TIR-EPD în Republica Moldova a avut loc la inițiativa și prin contribuția Asociației Internaționale a transportatorilor Auto din Moldova (AITA), cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova în beneficiul Serviciului Vamal din Moldova.

Convenția internațională TIR (Transport International Rutier), semnată în 1975, este unicul sistem mondial de tranzit vamal universal. Sistemul este recunoscut și implementat de Uniunea Europeană și alte 74 de state, inclusiv Republica Moldova.

  • dumitru albulesa despre reglementarile ue.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.