Modul de implementare a Legii anti-discriminare este o greşeală politico-diplomatică, analist
Lucrurile în domeniu Legii anti-discriminare au evoluat prea departe şi nu se mai poate reveni la negocieri, implementarea ei fiind negociată în contextul planului de liberalizare a vizelor şi circulaţiei libere a cetăţenilor Republicii Moldova în Uniunea Europeană, a declarat pentru Info-Pri Neo analistul politic Corneliu Gurin.
Analistul crede că este o greşeală de tactică a celor care au negociat planul respectiv şi a celor care au purces la implementarea legii, fiind vorba de o greşeală politico-diplomatică.
„Eu cred că s-a produs o confuzie, pentru că se putea merge pe altă cale de modificare a unui pachet de legi, de implementare a unor reforme şi nu promovarea unei legi aparte. În Republica Moldova există un set de legi, pornind de la Constituţie care interzice discriminarea şi terminând cu un set de legi care interzic discriminarea de gen, rasă, religie etc.”, a declarat Corneliu Gurin.
Potrivit analistului politic, problema cea mai gravă în proiectul acestei moi legi este nediscriminarea pe criterii de orientare sexuală, ceea ce a provocat disputele în societate. Lucrurile au fost abordate privind-o ca pe o lege care va promova nediscriminarea minorităţilor sexuale, iar reacţiile s-au îndreptat asupra acestei legi în ansamblu şi sunt negate celelalte aspecte ale legii. Dacă va fi omisă sintagma „orientare sexuală”, omiterea va fi observată de Uniunea Europeană şi Republica Moldova va fi sancţionată.
„Dacă se omite sintagma „orientare sexuală” din lege, atunci nu vom avea o lege comprehensivă aşa cum a cerut UE, în contextul cerinţelor de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Nu vom avea o legislaţie bună, deoarece minorităţile sexuale vor rămâne discriminate”, a declarat pentru Agenţie Iulia Marcinschi, reprezentat al Coaliţiei Nediscriminare.
„Dacă s-ar scoate sintagma „orientare sexuală”, Biserica nu s-ar opune adoptării acestei Legi. Noi ştim că fără sintagma respectivă Legea nu va fi completă şi nu poate fi aprobată. Noi vrem să vorbim despre Lege aparte şi despre vize aparte, nu vrem să depindă una de alta. Dacă ni se spune că vă dăm o chestie dacă acceptaţi alta, este un şantaj. Suntem împotriva acestei Legi”, a afirmat Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei Moldovei.
Analistul Corneliu Gurin a opinat că abordarea problemei de către Biserică şi grupurile religioase are o ţintă prea îngustă. Dacă nu există asemenea probleme de ce să ne ferim vehement, pentru că blocarea acestei legi înseamnă şi blocarea altor forme de discriminare.
Liderii partidelor politice PCRM, PL şi PD, au declarat că fracţiunile parlamentare nu vor aproba Legea anti-discriminare, motivând că familia în care există un tată şi o mamă reprezintă o valoare milenară creştină care este foarte importantă pentru dezvoltarea societăţii.
„Politicienii ar trebui să fie atenţi la declaraţiile care le fac. Fiind lideri de opinie, ei transmit un mesaj indirect de încurajare a discriminării”, a precizat Iulia Marcinschi.
Proiectul Legii anti-discriminare a fost votat de către guvern la 17 februarie şi prezentat Parlamentului pentru adoptare.