Modificările propuse la Legea transparenţei decizionale vor fi ineficiente, CNP

Consiliul Naţional pentru Participare salută modificarea Legii privind transparenţa în procesul decizional, dar notează că, în varianta propusă de către Ministerul Justiţiei, proiectul nu va aduce rezultatul scontat, de asigurarea a procesului decizional cu adevărat transparent.

Proiectul este discutat marţi, 2 aprilie, în şedinţa Guvernului. Potrivit CNP, anul trecut mai mult de 50% din actele normative aprobate de către Guvern nu au fost supuse transparenţei decizionale.

Într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele CNP, Sergiu Ostaf, a spus că, de multe ori, proiectele au fost plasate pe agenda Cabinetului de miniştri fără anunţ prealabil. Totodată, nu au fost supuse consultărilor publice avizele elaborate de către Guvern la iniţiativele legislative ale unor deputaţi.

Sergiu Ostaf a menţionat că una din cauzele pentru care actele normative nu trec prin legea transparenţei sunt ambiguitatea şi caracterul declarativ al cerinţelor de transparenţă decizională. De asemenea, preşedintele CNP a invocat şi influenţa politică care determină nerespectarea cerinţelor de transparenţă.

CNP propune ca în proiectul de modificare a Legii privind transparenţa în procesul decizional să fie prevăzută obligativitatea organului care adoptă decizia să respecte cerinţele de transparenţă în procesul de elaborare şi adoptare. Se propun şi sancţiuni disciplinare şi de altă natură pentru nerespectarea legii. Societatea civilă solicită ca şi avizele pentru iniţiativele deputaţilor să fie trecute prin legea transparenţei.

  • sergiu ostaf despre incalcarea legii privind transparenta in procesul decizional.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.