Modificările legislative recent operate vin să crească gradul de protecţie a intereselor acţionarilor minoritari, expert USAID/BIZTAR
Gradul de protecţie a intereselor acţionarilor minoritari în societăţile pe acţiuni va creşte, a menţionat Alexandru Sava, expert USAID/BIZTAR, comentând modificările adoptate recent de către Parlament în Legea cu privire la societăţile pe acţiuni, transmite Info-Prim Neo. „În mare parte modificările şi completările au fost determinate de studiul BM Doing Business, ultima ediţie, în care se spunea că interesele acţionarilor minoritari în societăţile de acţiuni din Republica Moldova sunt slab protejate”, a menţionat Alexandru Sava.
Potrivit expertului, acest grad slab de protecţie a acţionarilor minoritari se explică prin conflictele de interese existente în cadrul acestor întreprinderi, de modul de luare a deciziilor. „Există scheme foarte simple când o persoană din administraţia societăţii creează o strictură paralelă, care îi aparţine integral, şi unele tranzacţii ale SA respective le face cu această structură, de exemplu vinde mai ieftin structurii respective, ca la rândul ei această structură să vândă mai scump, încasând diferenţa de venit în scopuri personale. Sau, invers, procură prin această structură mărfuri de pe piaţă la preţuri mult mai mici şi le vinde SA la preţuri mai mari, din nou încasând diferenţa în favoare sa. Ajungem la situaţia când SA este defavorizată prin aceea că administratorul sau altă persoană din conducere îşi face interesul. Ceilalţi acţionari sunt în pierdere deoarece SA nu încasează veniturile pe care ar trebui, de fapt, să le aibă”, a subliniat expertul USAID/BIZTAR
Modificările aprobate în Legea cu privire la societăţile pe acţiuni prevede că persoanele din conducerea întreprinderii, interesante într-o tranzacţie sau alta, nu au dreptul de a participa la luarea deciziilor SA. Persoana interesată urmează să-şi declare interesul pe propria răspundere. „Desigur, această procedură de declarare pe propria răspundere trezeşte anumite îndoieli, dar aceasta este practica ţărilor europene şi altor ţări ale lumii, iar legislaţia Republicii Moldova e racordată la aceste practici. În cazul când persoana cu funcţii de conducere în SA nu declară interesele sale, ceilalţi acţionari sunt în drept să intenteze o acţiune în judecată şi să ceară ca respectiva persoană să recupereze prejudiciul material şi moral pricinuit SA şi acţionarilor acesteia”, a precizat Alexandru Sava.
O altă modificare operată vizează procedura obligatorie de răscumpărare a acţiunilor de către acţionarul majoritar la cererea celor minoritari. În proiectul adoptat de Parlament este descrisă procedura de procurare a cotelor-părţi care aparţin acţionarilor minoritari, în special criteriile de formare a preţului. Proiectul mai conţine şi o serie de precizări de ordin tehnic. Acestea au drept scop îmbunătăţirea situaţiei pe interior. „În general SA sunt structuri destul de complicate în ceea ce priveşte modul lor de gestionare, de conlucrare între acţionari, de convocare a adunărilor generale ale acţionarilor şi de luare a deciziilor”, a subliniat Alexandru Sava.
Proiectul USAID/BIZTAR acordă asistenţă Guvernului în ameliorarea climatului de afaceri, facilitarea dialogului instituţiilor statului cu agenţii economici, reducerea elementului subiectiv în această relaţie prin implementarea masivă a tehnologiilor informaţionale.