Modificările la Legea privind produsele petroliere nu respectă normele economiei de piaţă, IDIS

Deşi modificările şi completările la Legea privind produsele petroliere au intrat în vigoare de mai bine de 2 luni, deocamdată nu a parvenit nicio declaraţie de la producătorii agricoli privind intenţia de a importa produse petroliere pentru necesităţile  companiilor lor, a comunicat Victor Parlicov, expert  în probleme energetice la IDIS Viitorul, prezentând marţi o analiză în domeniu, transmite IPN.

Referindu-se la experienţa Croaţiei privind plafonarea preţurilor cu amănuntul a produselor petroliere, care a fost preluată de Moldova, Victor Parlicov a spus că, spre deosebire de  Croaţia, unde activează o singură companie specializată în domeniul comercializării produselor petroliere, care are şi producţie, în Republica Moldova sunt prezente pe piaţă mai multe companii, iar introducerea unui preţ plafon la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere nu se încadrează în normele economiei de piaţă.

Expertul este de părere că prevederile legislative care se limitau la reglementarea rentabilităţii companiilor ce comercializau produse petroliere (până la 10%) erau  mai adecvate situaţiei unei economii libere. În opinia sa, Consiliul Concurenţei trebuia să aplice instrumentele de care dispune  pentru reglementarea pieţei şi stabilirea corectă a preţurilor. Însă prin modificările şi completările promovate Consiliul Concurenţei, cu instrumentele sale specifice, a fost  practic exclus din această  ecuaţie, ANRE fiind instituţia care urmează să opereze plafonarea preţurilor cu amănuntul.

„Nemulţumirile cetăţenilor, producătorilor agricoli, vor continua, iar vina va fi dată nu doar pe  companiile petroliere, dar, în special, pe ANRE. Însă probleme  nu vor dispărea”, a mai spus Victor Parlicov.

Igor Munteanu, director executiv  IDIS Viitorul, e de părere că această plafonare aminteşte de un „dirijism”, cunoscut din timpurile nu prea îndepărtate.  IDIS Viitorul, în cadrul unui proiect finanţat de Agenţia pentru cooperare internaţională a Olandei, va prezenta şi alte studii privind optimizarea reformelor în sectorul public, îmbunătăţirea serviciilor prestate populaţiei.                                          

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.