Modificările ce subminează integritatea procesului electoral sunt de neacceptat, eurodeputați

Modificările care subminează integritatea procesului electoral în Republica Moldova sunt de neacceptat. Mesajul se regăsește într-o declarație emisă de președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, împreună cu președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius și vicepreședintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki. Potrivit lor, este inacceptabil faptul că autoritatea electorală centrală din Republica Moldova încearcă să schimbe regulile de finanțare a campaniei cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, prin interzicerea utilizării donațiilor financiare către partidele politice de către candidații acelorași partide, transmite IPN.

„Urmărim îndeaproape modul în care recentele schimbări adoptate de Partidul Socialiștilor subminează integritatea procesului electoral înainte de alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 și acest lucru este îngrijorător pentru noi. Partidul președintelui Dodon este lipsit de rușine și de scrupule atunci când interpretează și modifică reglementările electorale doar pentru a ajuta candidatul său să obțină o nouă victorie”, se menționează în declarație.

Europarlamentarii precizează că „este mai îngrijorător cum Comisia Electorală Centrală, o instituție al cărei unic rol este de a asigura alegeri libere, corecte și transparente, joacă, de asemenea, după scenariul PSRM-ului”. „Vedem tot mai multe nereguli electorale, care pun în pericol alegerile prezidențiale democratice din Republica Moldova. Rapoartele privind falsificarea cererilor de preînregistrare pentru deschiderea secțiilor de votare din Federația Rusă sau riscul ca rezidenții din regiunea separatistă Transnistria să fie cooptați în schemele de cumpărare a voturilor sunt deosebit de îngrijorătoare”, mai precizează europarlamentarii.

Ca urmare a acestor declarații, Partidul Socialiștilor a emis un comunicat de presă, în care se declară nedumerit de acuzațiile deputaților europeni. „Înclinăm să credem că afirmațiile greșite ale parlamentarilor europeni sunt făcute doar din lipsă de documentare. Admitem că aceștia au fost informați greșit de către anumite forțe politice de la Chișinău. Totodată, suntem deschiși pentru o comunicare directă cu demnitarii din UE, pentru a-i informa din prima sursă și îndemnăm că aceștia să încerce să obțină o documentare a situației de la instituțiile statului”, se spune în comunicat.

„Din declarația deputaților europeni înțelegem că ei sunt nemulțumiți de partea legislației electorale ce se referă la finanțarea candidaților. În acest caz, subliniem că prevederile ce țin de reducerea finanțării candidaților au fost modificate în vara anului 2019, împreună cu deputații din PAS și PPPDA. Mai mult, reducerea plafonului de donații către un concurent electoral la cel mult 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs a fost propusă de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. La fel, mai subliniem că legislația prevede clar că niciun concurent electoral nu poate primi bani de la bugetul de stat, decât sub formă de împrumut. În aceste condiții, partidele, care sunt finanțate de stat, nu pot să facă transfer în fondul electoral al candidatului”, precizează PSRM.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.