Modificări legislative pentru UTA Găgăuzia

Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care vine cu modificări pentru a asigura mai multă concordanţă între legislaţia naţională şi prevederile Legii privind statutul special al Unităţii Teritorial Administrative Găgăuzia. Proiectul de lege prevede modificări la 20 de acte legislative şi a fost votat în şedinţa de vineri, 18 iulie. După mai multe schimburi de replici dintre fracţiunile parlamentare, comuniştii nu au votat, nici liberalii, proiectul de lege fiind votat cu 36 de voturi din 65 de deputaţi prezenţi în sală. În prima lectură proiectele se votează cu majoritatea celor prezenţi, transmite IPN.

Unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul democrat Dumitru Diacov, a spus că se introduc modificări în 20 de legi, deoarece timp de 20 de ani legislaţia naţională nu a conţinut prevederile referitoare la statutul special al Găgăuziei. Conform prevederilor proiectului de lege, procurorul UTA Găgăuzia va fi numit de către procurorul general după consultarea Adunării Populare a Găgăuziei. Numirea şi eliberarea din funcţie a comandantului trupelor de carabinieri din teritoriu se va face de către Ministerul Afacerilor Interne la propunerea guvernatorului Găgăziei.

De asemenea, Adunarea Populară a Găgăuziei va putea adopta legi locale pentru promovarea şi dezvoltarea tradiţiilor şi obiceiurilor găgăuzilor. Adunarea Populară mai primeşte dreptul de a decide cum să fie amenajat teritoriul UTA Găgăuzia, iar schimbarea destinaţiei terenurilor agricole aflate în proprietatea unităţii treritoriale se va decide tot de către Adunarea Populară.

Proiectul de lege a apărut ca rezultat al consultărilor în cadrul unui grup de lucru creat la iniţiativa preşedintelui Parlamentului Igor Corman. După consultări s-a propus ca în Parlament să fie numit un reprezentant al Adunării Populare care să participe la şedinţele plenare. Vicepreşedintele Parlamentului, Sergiu Sârbu, a comunicat pentru IPN că aceasta se va face la iniţiativa şefului legislativului şi nu trebuie să se înscrie într-o lege.

După votarea proiectului de lege deputaţii comunişti, în semn de protest, au anunţat că părăsesc sala de şedinţe, spunând că votul a fost falsificat. Şedinţa a continuat fără aceştia încă puţin timp, deoarece ulterior s-a constatat lipsa de cvorum. Şedinţa a fost înreruptă şi va continua în altă zi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.