Modificări la Protocoalele ce ţin de infecția cu coronavirus de tip nou

Pacienții care se tratează la domiciliu cu forme ușoare, moderate sau care se află în reabilitarea post COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate. Preparatele vor fi prescrise de medicul de familie. Sunt modificări introduse în Protocolul Clinic Național Provizoriu și Protocolul Clinic Standardizat „Infecția cu Coronavirus de tip nou”, transmite IPN.

În tratament la domiciliu au fost incluși pacienții cu forme moderate, pe lângă cei asimptomatici și cei cu forme ușoare ale bolii. Totodată, a fost aprobată lista investigațiilor de laborator și instrumentale pentru examinarea pacienților cu semne de agravare a bolii. Vor fi incluși în tratament la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie, adulții, copiii 0-18 ani cu forme asimptomatice, copiii mai mari de 7 ani, adulții şi gravidele, cu forme ușoare de COVID-19, fără patologii asociate severe și adulții cu forme moderate de COVID-19, cu excepția gravidelor.

Pacienților asimptomatici nu li se recomandă tratament, celor simptomatici cu forme ușoare de boală rămân în vigoare aceleași recomandări privind tratamentul la domiciliu, iar pacienților cu forme moderate li se vor prescrie medicamente compensate din Fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală, atât pentru persoanele asigurate cât și cele neasigurate. Compensarea pentru copii este de 100%, iar pentru adulți este de 70%.

Cu privire la testarea populației la infecția COVID-19, a fost inclusă utilizarea testelor rapide de depistare a infecţiei. Republica Moldova urmează să achiziționeze 300 de mii de astfel de teste, în cadrul proiectului Băncii Mondiale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.