Modificări la Legea 2%

Parlamentul a stabilit condiţii clare prin care să funcţioneze actul normativ numit generic Legea 2% prin care persoanele fizice pot direcţiona o parte din impozitul pe venit unei organizaţii non-guvernamentale sau unui cult religios. Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, unul dintre autorii modificărilor, a comunicat în şedinţa de vineri, 27 mai, că această iniţiativă vine să facă echitate între ONG-uri şi cultele religioase ca potenţiali beneficiari. Proiectul a fost votat în prima lectură, transmite IPN.

Liliana Palihovici a amintit că la 18 iulie 2014 Parlamentul a adoptat proiectul de lege numit convenţional Legea 2%. Însă, de atunci această lege nu a putut fi pusă în aplicare pe motiv că nu s-a definitivat mecanismul. Legea are scopul de a spori conştientizarea publicului privind importanţa sectorul asociativ şi a spori durabilitatea finanţării societăţii civile. În legea votată anterior unele prevederi nu sunt perfecte cum ar fi condiţiile inegale pentru asociaţiile obşteşti şi cultele religioase, modul de întocmire a listelor beneficiarilor. Scopul proiectului nou este de a reglementa mecanismul de acces egal la finanţare.

Astfel, atât ONG-urile, cât şi instituţiile religioase, pentru a putea beneficia de cele 2% din impozitul pe venit, vor trebui să demonstreze că desfăşoară activitate socială, că activează cel puţin un an şi nu au datorii la bugetul public naţional.

Acest proiect clarifică şi cum cetăţeanul îşi va exprima intenţia de a dona cele 2%. Se propune să o facă atunci când depune declaraţia de venit prin faptul că va menţiona intenţia sa de a dona cele 2% unei organizaţii. Cel care donează la fel trebuie să nu aibă datorii la bugetul de stat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.