Guvernul a aprobat în şedinţa sa de miercuri, 6 aprilie, două proiecte de lege cu privire la modificarea şi completarea mai multor prevederi ale Constituţiei Republicii Moldova, menite să sporească independența sistemului de justiție și să excludă oricare interferență în activitatea procurorilor și judecătorilor, transmite IPN.
Astfel, în modificările prevăd excluderea termenului de 5 ani la numirea inițială a judecătorilor și este revăzută modalitatea de selectare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Judecătorii Curți Supreme de Justiție vor fi numiți de președintele Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
O altă noutate ține de imunitatea judecătorilor, care se va referi doar la imunitatea funcțională și nu cea personală. Ceea ce înseamnă că, în cazul comiterii unor acte de corupție sau altor infracțiuni, judecătorii vor răspunde conform legii, indiferent de statutul acestora.
Tot în şedinţa de miercuri, Executivul a aprobat amendamentele la Constituţie ce se referă la modalitatea de numire a Procurorului General. Conform documentului, acesta va fi numit în funcţie de preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pe un termen de şapte ani, fără posibilitatea de a-i fi reînnoit mandatul.
Suplimentar, procurorii ierarhic inferiori vor fi numiți sau eliberați din funcție de către procurorul general doar la propunerea organului de autoadministrare - Consiliul Superior al Procurorilor. Această procedură este prevăzută în Legea nouă a procuraturii aprobată recent, ce va intra în vigoare în luna august.
Premierul Pavel Filip a menționat că proiectele de legi privind modificarea Constituției reflectă angajamentele Republicii Moldova, asumate față de Uniunea Europeană prin Acordul de Asociere și Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare.