Modificări la Codul Educației

Guvernul a aprobat modificări la Codul Educației, care vin să asigure un sistem de pregătire a cadrelor didactice pentru instituțiile de învățământ preșcolar și primar, dar și pentru alte domenii ale economiei naționale în instituțiile de învățământ profesional tehnic post secundar.

În prezent, cadrele didactice pentru specialitățile pedagogice sunt pregătite doar în instituțiile de învățământ superior. Admiterea la aceste specialități în baza studiilor  gimnaziale nu se mai face. Pe de altă parte, numărul posturilor vacante de educatori și învățători este în continuă creștere. Dacă în 2015 se atesta o insuficiență de 184 de educatori și 71 de învățători, în 2017 aceste cifre au crescut până la  437 și, respectiv, 203. De asemenea, peste 12% din învățători și educator sunt de vârstă pensionară. Astfel, modificările la Codul Educației prevăd scăderea  cerințelor minime de calificare pentru ocuparea funcțiilor didactice în educația timpurie și în învățământul primar.

De asemenea, pregătirea cadrelor în programele de formare profesională tehnică post secundară în baza studiilor gimnaziale se va face pe o durată de 4-5 ani.  Studiile se vor finaliza cu susținerea examenului de bacalaureat pentru elevii cu studii gimnaziale și susținerea obligatorie a examenului de calificare pentru cei  admiși în baza diplomei de bacalaureat.

Proiectul de lege mai prevede crearea unei noi funcții  în cadrul personalului didactic auxiliar și anume, cea de asistent al educatorului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.