Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei propune modificarea Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, care a provocat nemulţumirea mai multor persoane. În urma discuţiei cu un grup de femei însărcinate şi mame, se propune revenirea, în unele situaţii, la prevederile existente până la modificările votate în decembrie 2013, cu aplicare din 1 aprilie 2014, transmite IPN.
Conform proiectului, în cazul calculării indemnizaţiilor de maternitate şi de îngrijire a copilului se propune substituirea lunilor care nu au fost lucrate complet în perioada ultimilor 12 luni calendaristice premergătoare concediului de maternitate cu minimul garantat al salariului sau, la cerere, cu o perioadă similară anterioară în care a fost realizat venitul asigurat, cu condiţia că aceasta va conduce la majorarea cuantumului indemnizaţiei.
O altă modificare propusă va viza situaţia persoanelor asigurate, care în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii survenirii riscului asigurat s-au aflat în concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani. În acest caz, cuantumul indemnizaţiilor de maternitate şi pentru creşterea următorilor copii se stabileşte reieşind din baza de calcul din care s-au stabilit indemnizaţiile respective pentru copilul precedent.
De asemenea, se propune revenirea la situaţia existentă de până la adoptarea modificărilor din 23 decembrie 2013 în cazul persoanelor care în perioada concediului de îngrijire a copilului şi-au reluat munca în condiţiile timpului de muncă parţial. În acest caz, aceste persoane vor beneficia de salariu pentru timpul efectiv lucrat şi de indemnizaţie stabilită în mărime de 30% din baza de calcul până când copilul va împlini vârsta de 3 ani.