Guvernul a aprobat modificări în Regulamentul cu privire la evaluarea, administrarea și valorificarea bunurilor infracționale (sechestrate), transmite IPN.
Ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța, a explicat necesitatea modificărilor menționând că s-au conturat unele lacune în aplicarea cadrului legal existent de către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Totodată, analizând într-un raport situația în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului, experții Comitetului Moneyval al Consiliului Europei au recomandat sporirea eficacității sistemului de recuperare a acestei categorii de bunuri.
Modificările aprobate prevăd măsuri de fortificare a capacităților Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale. În primul rând, sub aspectul mijloacelor financiare sechestrate de pe conturile bancare (ale persoanelor fizice și juridice învinuite) sau de la vânzarea bunurilor infracționale. În prezent, mijloacele bănești sechestrate rămân în gestiunea băncilor, care obțin venituri de la aceasta. Însă, în caz de insolvabilitate a unei bănci sau de delapidare a acestor active, statul va fi obligat să achite contravaloarea bunurilor sechestrare. Astfel, potrivit Ministerului Finanțelor, se impune ca ceste mijloace bănești să fie trecute în custodia statului pentru а asigura gestionarea lor.
Bunurile sechestrate urmează să fie înstrăinate în baza contractelor de comision, ceea ce va diminua costurile administrării și valorificării bunurilor, va facilita procesul d e comercializare, notează Ministerul Finanțelor. Va fi posibil ca persoana bănuită, învinuită sau condamnată să transfere о sumă egală cu costul bunului indisponibilizat la conturile trеzоriаlе, gestionate de Agenție, în schimbul bunului pus sub sechestru.
Pentru a urgenta procedura de comercializare a bunurilor sechestrate, se va permite desfășurarea licitațiilor chiar și cu un singur participant.