Modificări în procesul de accedere în profesia de avocat

Examenele de accedere în profesia de avocat vor fi înregistrate audio şi video, asigurându-se transparenţa acestora. Prevederile se conţin într-un proiect de modificare şi completarea a Legi cu privire la avocatură aprobat de Guvern, transmite IPN.

Potrivit proiectului, proba scrisă se propune să fie desfăşurată prin intermediul unui test la calculator, care va conţine aceleaşi întrebări pentru toţi concurenţii, iar evaluările se vor face în comparaţie. „Acesta ne va permită să eliminăm orice speculaţie privind tratamentul concurenţilor, toţi fiind obligaţi să răspundă la aceleaşi întrebări”, declarat ministrul justiţiei. Vladimir Cebotari.

Alte schimbări se referă la Comisia de admitere în profesie. Membrii acesteia vor fi selectaţi, precum s-a făcut până în 2010 de către Adunarea generală a Avocaţilor. „În prezent membrii Comisiei sunt selectaţi de către Uniunea Avocaţilor şi,  deseori sunt învinuiţi că promovează doar persoanele apropiate, deci Comisia de admitere în profesie nu este un mecanism incontestabil”, a menţionat ministrul.

La fel, alte schimbări se referă la crearea Comisiei de contestare, care va examina adresările concurenţilor, ce nu vor fi de acord cu rezultatele evaluărilor. Din componenţa Comisiei vor face parte membri ai Uniunii avocaţilor, reprezentanţi ai societăţii civile şi mediului academic.

Documentul face precizări referitor la avocaţii stagiari. Aceştia vor avea dreptul de  a asista avocatul îndrumător la orice fază a procesului penal sau contravenţional. De asemenea, se propune ca persoanele care au cel puţin 10 ani vechime de muncă în funcţiile de judecător sau procuror să fie scutite de efectuarea perioadei de stagiere, acestea urmând să depună, în termen de 6 luni o solicitare de participare   la examenul de calificare în profesia de avocat. Însă acestea vor fi obligate să urmeze cursuri de 36 de ore în materie de deontologie şi de administrare a formelor de exercitare a avocaturii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.