Modificarea şi completarea Codului Audiovizualului, audiată la şedinţa comisiei de profil

Modificarea şi completarea Codului Audiovizualului, şi anume asigurarea cadrului legal pentru implementarea televiziunii digitale terestre, a fost subiectul unor audieri publice organizate astăzi, 22 iunie, în cadrul Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, transmite IPN.

Viceministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Dumitru Parfentiev, a declarat că acest proiect de lege de modificare şi completare a Codului Audiovizualului este unul cu caracter tehnic. Potrivit viceministrului, tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, întru respectarea angajamentelor internaţionale asumate de către Republica Moldova, necesită modificarea cadrului legal existent în domeniul audiovizualului, din considerentul diferenţelor tehnice esenţiale între televiziunea analogică terestră şi cea digitală terestră. În format digitalб în banda unui canal de televiziune pot fi difuzate mai multe programe audiovizuale, în timp ce în cazul televiziunii analogice –doar unul singur.

Dumitru Parfentiev a menţionat că urmare a modificărilor respective ale cadrului legal, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) va putea elibera licenţe de emisie pentru utilizarea multiplexelor digitale terestre. Noile reglementări vor deschide calea pentru implementarea, în paralel cu televiziunea analogică terestră, a televiziunii digitale terestre şi nu vor necesita cheltuieli financiare şi de altă natură, deoarece procedura de eliberare a licenţelor va fi similară, cu unele excepţii, celei aplicate pentru cazul televiziunii analogice.

Viceministrul a mai spus că implementarea televiziunii digitale terestre va oferi posibilitatea nu doar de a păstra radiodifuzorii naţionali şi regionali/locali existenţi, dar şi posibilitatea pentru alţi radiodifuzori, care în prezent emit programele sale TV prin satelit, reţele TV cablu de a difuza aceste programe şi prin intermediul multiplexelor digitale terestre.

Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociaţiei Presei Electronice (APEL) a declarat că acest proiect nu trebuie văzut doar ca unul tehnic, pentru că digitalizarea nu este doar un moment tehnic, ci scopul principal al acestui proces este de a asigura cetăţeanul cu mai multe canale de informare. La fel, Ion Bunduchi a menţionat că acest proiect de lege trebuie să prevadă ce servicii de programe va include acest prim multiplex, pentru că cetăţeanului trebuie oferită o diversitate de programe.

Totodată, reprezentanţii societăţii civile au expus mai multe obiecţii vizavi de unele noţiuni care se conţin în proiectul de lege audiat, dar şi la termenul de valabilitate pentru licenţe stabilit în proiectul de lege.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.