Modificarea frecventă a legislației electorale nu aduce stabilitate democratică, declarații

Schimbările frecvente ale legislației electorale, în combinație cu schimbările politice, nu duc la stabilitate democratică și pot submina încrederea cetățenilor în instituțiile țării și în valorile statului de drept. La o conferință post-electorală desfășurată la Chișinău, Francois Friederich, șef de direcție în cadrul Directoratului General II-Democrație al Consiliului Europei, a spus că ultimele modificările făcute la Codul Electoral, înainte de recentele alegerile locale și parlamentare noi, au avut impact negativ asupra eficienței organelor electorale și a actorilor implicați.

Potrivit lui Francois Friederich, Comisia Electorală Centrală nu a avut suficient timp în cadrul ultimelor alegeri pentru o supraveghere suficientă a campaniei electorale, transmite IPN.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a menționat că legislația în domeniul electoral trebuie îmbunătățită pentru a elimina suspiciunile care planează de câțiva ani în societate despre pretinsele fraude electorale. Președintele CEC a chemat partidele politice, autoritățile publice, organizațiile neguvernamentale și mass media să acționeze corelat pentru a identifica și a soluționa problemele care există în procesul electoral.

Giulia Re, șef adjunct al Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, a menționat că un subiect important în procesul electoral este utilizarea resurselor administrative, asupra căruia autoritățile trebuie să aibă o atitudine mai serioasă, pentru că în acest context este vorba despre esența bunei guvernanțe și a unei buni democrații.

Solicitat de IPN în contextul conferinței, Nicolae Panfil, coordonator de program în cadrul Asociației Promo-LEX, a declarat că în ultima perioadă se face simțită necesitatea consolidării capacităților CEC privind monitorizarea finanțării partidelor politice și campaniilor electorale. În prezent, gradul de reacție al instituției în această privință nu întotdeauna este transparent și corect. „Modul cum concurenții electorali raportează despre aceste cheltuieli ne sugerează despre lipsa unor capacități, atât umane, cât și financiare, nu în ultimul rând și a celor împuterniciri, care trebuie acordate ca ei (CEC) să-și poată realiza acest obiectiv”, a spus Nicolae Panfil.

Nicolae Panfil a mai spus că organele de drept ar trebui să fie mai bine instruite în a identifica și documenta neregulile depistate în campania electorală.

  • Nicolae Panfil despre finanatarea partidelor si a campaniilor
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.