Modificarea Codului Muncii comportă riscuri sociale, studiu IDIS

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, aprobat la sfârșitul lunii iunie de către Guvern, comportă riscuri sociale. Este constarea unui studiu realizat de Adrian Lungu, expert asociat IDIS Viitorul, transmite IPN.

Autorul menționează că abrogarea prevederii potrivit căreia la expirarea termenului contractului colectiv de muncă acesta continuă să producă efecte până la încheierea unui nou contract promovează doar interesele angajatorilor. Iar eliminarea prevederii privind deținerea de către angajator a unui registru al evidenței contractelor de muncă va admite nedeclararea raporturilor de muncă.

În studiu este menționat faptul că, lăsând la discreția angajatorului semnarea sau nesemnarea unui ordin de angajare, poate încuraja munca la negru, achitarea salariilor în plic şi încălcarea normelor de securitate ale muncii. Neeliberarea ordinului va crea impedimente în constatarea și examinarea accidentelor de muncă.

Potrivit lui Adrian Lungu, extinderea asupra tuturor categoriilor de salariați a temeiului de concediere pentru încălcări grave, chiar și o singură dată, a obligațiilor de muncă nu este justificată. Expertul consideră discriminatorie prevederea care se propune ca pensionarii să fie angajați în câmpul muncii pe o perioadă determinată. „Lipsa unei evidenţe a statelor de personal, neeliberarea ordinului de concediere, neînregistrarea contractelor individuale de muncă poate încuraja și neachitarea impozitului pe venit, defalcări la bugetul asigurărilor sociale și medicale mai puține. Acțiunile date vor prejudicia statul”, a declarat Adrian Lungu.

Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc, prezent la dezbaterile în contextul prezentării studiului, a spus că prevederile propuse de către ministerul muncii promovează interesele angajatorilor. La elaborarea proiectului nu s-a ținut cont de poziția sindicatelor. „Prin aceste propuneri se diminuează drepturile și garanțiile salariaților, rolul contractelor colective de muncă și se fortifică drepturile angajatorilor din contul diminuării garanțiilor salariaților”, a menționat Sergiu Sainciuc.

Prezent la dezbateri, Oxana Domenti, președintele Comisiei parlamentare protecție socială și familie, a spus că proiect de lege este pe rol în Parlament. Potrivit deputatului, asemenea constatări au făcut și membrii comisiei care au discutat aprins prevederile documentului. Parlamentarul susține ca va fi dificil pentru membrii comisiei să elaboreze o notă de poziție, deoarece nu există un compromis între sindicate, patronate și Guvern. Oxana Domenti a anunţat că proiectul ar urma să fie dezbătut în prima lectură chiar săptămâna aceasta, iar constatările studiului IDIS vor fi discutate pentru a le propune în calitate de amendamente pentru lectura a doua.

  • adrian lungu despre constatarile studiului.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.