Modificarea Codului Audiovizualului nu este suficientă pentru securizarea spațiului informațional, opinie

Modificarea Codului Audiovizualului nu este suficientă pentru securizarea spațiului informațional al Republicii Moldova. Pentru aceasta, trebuie soluționată problema audiovizualului în ceea ce ține de distribuirea posturilor de televiziune pe piața media. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Piața Unirii” de la postul de televiziune Noroc TV, transmite IPN.

Ion Terguță, purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal Democrat din Moldova, menționează că în legea de modificare a Codului Audiovizualului s-a operat cu jumătăți de măsură pentru că nu s-a dorit soluționarea pe deplin a problemei audiovizualului. „PLDM și PL, care au votat pentru această lege pur și simplu au fost constrânse pentru că nu puteam să nu votăm pentru această lege, este o problemă de securitate națională în primul rând, dar suntem conștienți că sunt jumătăți de măsură. Legea rezolvă o problemă, dar nu rezolvă alta la fel de importantă cum este piața audiovizuală și propaganda internă, care nu este mai puțină”, spune Ion Teguță. În opinia lui, marii beneficiari ai pieței audiovizualului sunt liderul PDM, Vlad Plahotniuc, și președintele Igor Dodon, care ar deține cea mai mare parte a posturilor TV din Moldova și aceasta este marea problemă a audiovizualului.

Expertul în securitate Rosian Vasiloi consideră că pentru a securiza spațiul informațional al Republicii Moldova nu este suficientă modificarea Codului Audiovizualului. El susține că acest proiect nu prevede ce se va întâmpla cu spațiul informațional din Transnistria și din UTA Găgăuzia, ceea ce nu este corect. „Prin acțiuni ad-hoc, sărind peste niște măsuri conceptuale, strategice la nivel național, nu vom reuși să asigurăm securitatea națională pe deplin. Ar trebui să vedem, să studiem și să implementăm cele mai bune practici pe această dimensiune”, spune expertul.

Alexandru Cauia, preşedintele organizaţiei de tineret a Partidului Democrat, afirmă că societatea asociază proiectul de modificare a Codului Audiovizualului cu propaganda Federației Ruse pentru că produsul mediatic rusesc este omniprezent pe teritoriul Republicii Moldova și acest lucru a dus la scindarea societății pe principiul vectorului politic. „Considerăm că securizarea spațiului informațional este unul din imperativele iminente și actuale în Republica Moldova”, spune Alexandru Cauia. De asemenea, reprezentantul democrat susține că dacă președintele Igor Dodon nu va promulga această lege, așa cum a anunțat anterior, aceasta va însemna o încălcare a Constituției.

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, propus de către deputații Partidului Democrat și cei ai Grupului parlamentar Popular European, a fost votat joi, 7 decembrie, de Parlament, în două lecturi, cu 61 de voturi din totalul de 101.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.