Modelul Natalia Vodianova a fost numită ambasadoare a bunăvoinței pentru UNFPA, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație – agenţie a ONU care promovează drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă. UNFPA și Natalia Vodianova și-au unit eforturile pentru a împuternici femeile și fetele din întreaga lume și a combate stigma și tabuurile ce planează în jurul corpului și sănătății femeilor, transmite IPN.
„De prea mult timp, atitudinea societății față de menstruație și sănătatea femeii este definită de tabuuri și stigmă. Iar acest lucru a subminat cele mai elementare nevoi și drepturi ale femeilor. Acum este responsabilitatea noastră să redefinim cultural ceea ce este normal. Menstruația este o funcție normală în corpul femeii. În calitate de ambasadoare a Bunăvoinței pentru UNFPA, vreau să lucrez pentru a construi o lume în care nu mai trebuie să explicăm acest lucru”, a declarat Natalia Vodianova, citată într-un comunicat de presă al UNPA Moldova.
Menstruația este o provocare lunară pentru miliarde de persoane din întreaga lume. În fiecare zi, peste 800 de milioane de fete și femei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani au menstruație. Din această cauză, multe dintre ele s-ar putea confrunta cu excluderea din viața publică, acces limitat la condiții de igienă și salubritate, vulnerabilitate sporită și chiar neglijare care le pune viața în pericol. De prea mult timp, această problemă nu a fost tratată cu suficientă atenție. Situația a început să se schimbe în ultimii ani, iar realizarea acestei schimbări este esențială pentru mandatul UNFPA.
„Este o ironie tragică că ceva la fel de universal precum menstruația poate face fetele să se simtă atât de izolate”, spune Natalia Kanem, directoare executivă UNFPA. Potrivit ei, fiecare are un rol de jucat în spargerea acestor tabuuri, iar UNFPA este încântat să se asocieze cu o activistă atât de puternică și dedicată, cum este Natalia Vodianova.
În ultimii trei ani, Natalia Vodianova și UNFPA au găzduit împreună o serie de evenimente globale cu genericul „Let’s Talk/Hai să vorbim” pentru a demonta tabuurile și a promova sănătatea femeilor și egalitatea de gen. Această campanie a fost lansată și în Republica Moldova în anul 2019 și continuă până în prezent. Aceste evenimente au inspirat acțiuni din partea guvernelor, a societății civile și a sectorului privat pentru a crea un mediu în care femeile și fetele să poată trăi fără rușine, excludere și discriminare.