Reformarea sistemului de pensii, consolidarea politicilor de familii, perfecţionarea mecanismului de acordare a prestaţiilor sociale, dar şi sporirea accesului la serviciile sociale – sunt doar câteva dintre priorităţile Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei pentru perioada septembrie 2015-decembrie 2016, transmite IPN.
În cadrul unui eveniment de prezentare, ministrul muncii, Mircea Buga, a declarat că priorităţile ministerului derivă dintr-un şir de acte, printre care şi Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2015-2018 şi Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE în perioada 2014-2016, precum şi alte documente de politici la nivel naţional şi intersectorial. „Mizăm pe înţelegere din partea societăţii, pe asistenţa şi suportul partenerilor de dezvoltare, dar şi pe atitudinea fiecărui angajat din sfera protecţiei sociale. Aceştia sunt pilonii de sprijin în atingerea obiectivului nostru final: promovarea şi asigurarea bunăstării sociale”, a spus oficialul.
Prezent la eveniment, premierul Valeriu Streleţ, a declarat că mai persistă o multitudine de probleme cu care se confruntă cetăţenii, fie că e vorba de persoane în etate, de copii rămaşi fără îngrijirea părintească, de persoane cu dizabilităţi, iar acestea devin mai pronunţate în condiţiile economice şi sociale actuale.
Directorul de ţară al Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, a menţionat că bugetul naţional oferă spaţiu redus de flexibilitate, motiv pentru care este esenţial ca alocaţiile sociale să fie direcţionate către persoanele care au cu adevărat nevoie de ajutor. „Banca Mondială oferă suport financiar şi expertiză pentru sporirea acoperirii programului Ajutor Social şi a alocaţiei pentru căldură, precum şi expertiză în consolidarea unui sistem de pensii echitabil şi durabil”, a notat Alex Kremer.
Şeful Secţiei politică şi economie din cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Wicher Slagter, a spus că sectorul social este provocarea-cheie abordată în Acordul de Asociere dintre UE şi Republica Moldova, care conţine prevederi referitoare la cooperarea în domeniul forţei de muncă, politicilor sociale şi oportunităţilor egale. Potrivit lui, UE acordă sprijin în acest sens prin intermediul programului SOCIEUX şi alte diverse instrumente de asistenţă pentru sectoarele economic, educaţional şi sănătate, care sunt îndreptate spre aducerea standardelor mai bune de viaţă pentru fiecare cetăţean din Moldova.
Printre priorităţile MMPSF se numără şi elaborarea unei noi Strategii de ocupare a forţei de muncă, iar această activitate are drept scop armonizarea cadrului legislativ în domeniul ocupării forţei de muncă cu cel al UE şi ajustarea politicilor de ocupare a forţei de muncă precum şi revizuirea măsurilor de ocupare a forţei de muncă în aşa fel ca aceasta să răspundă provocărilor pieţii muncii. Totodată, se va elabora mecanismul de majorare anuală a salariului angajaţilor pe măsura creşterii indicelui preţului de consum; în scopul creşterii protecţiei sociale a salariaţilor cu retribuţie mică. Urmează a fi revizuit modul de stabilire a salariului minim pe ţară şi perfecţionat modul de stabilire a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, prin diferenţierea acestuia pe niveluri, în funcţie de complexitatea muncii, nevoile de pregătire şi calificare a salariaţilor, ceea ce va duce la minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic”.
La fel, una din reforme ţine de sistemul de pensii şi în acest sens ministerul a iniţiat deja procesul de unificare a condiţiilor de stabilire a dreptului la pensie, şi anume a fost majorată vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare pentru anumite categorii de cetăţeni (procurori şi funcţionari publici). Totodată, se intenţionează şi unificarea modalităţii de calculare a pensiei, astfel încât să se aplice aceeaşi formulă de calcul pentru toate categoriile de cetăţeni.