MMPS anunță investiții de 70 de milioane de lei în serviciile sociale din țară

Circa 70 de milioane de lei planifică să investească Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru îmbunătățirea serviciilor sociale din Republica Moldova. Potrivit ministrului Alexei Buzu, marea majoritate a banilor, 50 de milioane de lei, sunt pentru serviciile sociale specializate prestate în centrele sociale, 15 milioane de lei – pentru serviciul social de îngrijire la domiciliu, iar 5 milioane pentru serviciul „Echipă Mobilă”, transmite IPN.

50 de milioane de lei vor fi investiți în 45 de centre sociale din cele 93 aflate în gestiunea ministerului. În respectivele centre sunt prestate 136 de servicii pentru 2400 de beneficiari. Este vorba despre servicii pentru copiii care au suferit în urma violenței, copiii separați de părinți, persoanele cu dizabilități severe etc. Se va investi în infrastructură, calitatea serviciilor, extinderea capacităților pentru crearea de servicii noi și extinderea numărului de beneficiari. Se estimează ca peste un an numărul de servicii să crească cu 20%, iar de beneficiari cu 25%. Vor fi țintite serviciile pentru copiii în situații de risc.

Circa 15 milioane de lei vor fi oferiți pentru serviciul social de îngrijire la domiciliu, care este disponibil în toate raioanele. Actualmente serviciul are mai bine de 13 mii de beneficiari, care sunt, în special, persoane vârstnice, singure, persoane cu dizabilități. În cadrul respectivului serviciu, specialiștii merg la gospodăria beneficiarului și îi ajută cu diverse activități.

În serviciul „Echipă Mobilă”, creat în toate raioanele din țară, vor fi investiți 5 milioane de lei. Serviciul este destinat în special copiilor cu dizabilități severe și are în jur de 900 de beneficiari. Din banii alocați se vor procura echipamente pentru specialiști ca să poată desfășura mai multe activități pentru copiii care au nevoie.

Veronica Garaba, managera Centrului de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități din Sadaclia, Basarabeasca, a remarcat că la centru sunt 20 de beneficiari și alți 20 vor putea fi cazați după ce se vor face lucrări de reparație. Investițiile vor depăși 700 de mii de lei. Cu acești bani va fi modernizat sistemul de încălzire, vor fi reparate blocurile sanitare și sălile de mese.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.