Ridicarea în timpul controalelor efectuate de către autoritățile de stat a documentelor, suporturilor de informație și a bunurilor utilizate în procesul economic, fără de care este imposibilă continuarea activității agenților economici, va fi interzisă. Totodată, va fi introdus mecanismul de garanții financiare asupra celor ce cad sub incidența sechestrării. Prevederile se conțin într-un proiect de lege al Ministerului Justiției, propus pentru consultări publice, transmite IPN.
Proiectul de lege pentru modificarea mai multor articole ale Codului Penal, Codului de Procedură Penală, Codului Contravențional, Legii cu privire la controlul de stat și Legii cu privire la Serviciului de Informații și Securitate are scopul de a minimaliza abuzurile autorităților statului pentru a facilita activitatea de business în Moldova, a declarat ministrul justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui briefing de presă susținut după ședința săptămânală a Partidului Democrat.
Totodată, se propune excluderea măsurilor de arest în cazul infracțiunilor economice pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoare de la cinci ani. Agenților economici le va fi stabilit un mecanism de înlăturare benevolă a neconformităților. „Vrem să transferăm competența de constatare a indicilor constitutivi ai infracțiunilor de la MAI și CNA către instituțiile investite cu dreptul de control într-un anumit domeniu și trecerea urmăririi penale a acestor fapte către Procuratură. Suplimentar, venim cu o rescriere a procedurii contravenționale - să fie una simplă, debirocratizată, rapidă și cu o intervenție rapidă din partea statului, respectând dreptul la contestare în instanța de judecată”, a notat ministrul.
Potrivit inițiativei, va fi revăzut locul și rolul SIS, astfel încât acesta să se concentreze pe acțiuni ce constituie amenințare pentru independența, suveranitatea, unitatea, integritatea teritorială, ordinea constituțională, dezvoltarea democratică, securitatea internă, a statului, societății și cetățenilor, statalitatea Moldovei, vitalitatea și funcționarea stabilă a celor mai importante ramuri ale economiei naționale.